Nevěříte? Jistě, že ne. Dnešní doba si žádá rychlost, efektivitu a maximální výkon. Nepolevit, pracovat, smysluplně využívat svůj volný čas. Práce, posilovna, různé druhy sportů, divadlo, kino. Ano, tak to máme nastaveno a i našim dětem říkáme: „nebuď líný!“, „bez práce nejsou koláče,“ atp. A je to velká pravda. Nicméně – i vědci přišli na to, že být čas od času líný je prospěšné pro naše fyzické i duševní zdraví.

Proč lenošit?

Mnozí z nás už to ani nedokážou, neustále máme něco na práci, něco „musíme.“ Odborníci ale tvrdí, že občas lenošit, nebo prostě „jen tak být,“ je opravdu prospěšné. Proč? Důvodů je více:

  • Chvíle relaxace uvolňují napětí a stres. Tím pádem se zklidňuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak, úzkost. Naše mysl se zklidní a uvolní, cítíme se příjemně.
  • Zvyšování schopnosti řešení problémů a kreativity – je to logické. Pokud se naše mysl uvolní, mozek si odpočine a nastane jeho „restart,“ začne pracovat efektivně a na plný výkon. (v tomto směru se doporučuje malé „schrupnutí“ po obědě. Ve všední den se to málokomu podaří, ale pokud lze a cítíte potřebu, dopřejte si tento odpočinek alespoň o víkend. I pouhých 20 minut vás osvěží .)
  • Zkvalitnění sebereflexe – možná se vám to zdá zbytečné, ale v dnešní době, kdy se na nás valí ohromné množství informací, je velmi důležité uvědomit kdo jsme, jaká je naše cesta, kudy vede náš život a zda jsme spokojení. A to se nám nejvíce podaří ve chvílích ticha, relaxace, nic nedělání, kdy necháme naše myšlenky „plout.“
  • Zvyšování tělesného výkonu – je dokázáno, že relaxované tělo podá vyšší a intenzivnější výkon. I to má samozřejmě svou logiku, nicméně vědci tvrdí, že je lepší každodenní kratší intenzivnější cvičení, než několikahodinové posilování dvakrát týdně. Tělo pak podává vyšší výkon a zároveň lépe relaxuje.

Jak lenošit?

Nebudeme vám říkat kdy, jak a kolik je dobré prolenošit času. Tělo i mozek si řeknou, kdy jsou unaveni, jen naslouchejte svému tělu. Rozhodně vás nenabádáme proležet celé odpoledne, ale pokud jste týden intenzivně pracovali, tak proč ne?

Obecná zásada je tato: rozvrhněte si svůj čas, srovnejte si priority, uvědomte si, že den má  jen a pouze 24 hodin a prostě nelze stihnout vše. Dopřejte si občas zastávku, relax, nebo prostě lenošení. Mnoho workholiků zastavila až vážná nemoc – a o to nikdo z nás určitě nestojí.