Celer je nevzhledná a nepříliš oblíbená zelenina, nejvíce asi používaná do polévek.  Poslední dobou se ale celer stává populárnějším, neboť stále více lidí získává podvědomí o jeho téměř zázračných léčivých vlastnostech. Celer se stává součástí salátů, pomazánek apod. Čerstvý je totiž nejlepší ! A existuje několik důvodů, proč ho přidávat do smoothie. Chcete-li je znát, čtěte dál.

Šest důvodů

  1. Řapíky a listy celeru obsahují vitamín A, kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C.
  2. Celer obsahuje draslík, hořčík, železo, vápník, fosfor, sodík, důležitou kyselinu listovou a mnoho aminokyselin.
  3. Celer má silné protizánětlivé účinky a je důležitým zdrojem antioxidantů. Tím bojuje proti mnoha nemocem, včetně rakoviny.
  4. Prospívá našim cévám a snižuje cholesterol.
  5. Podporuje funkci žlučníku, bojuje proti tvorbě žlučových kamenů
  6. Zbavuje tělo škodlivin – velmi účinně podporuje detoxikaci organismu

Detoxiakční smoothie

Toto je pět základních pozitiv, proč celer přidávat do vašich smoothie – nejenže dodá vašemu tělu potřebné vitamíny a minerály, ale je jedním z nejúčinnějších pomocníků při celkové detoxikaci organismu. Samotná celerová šťáva samozřejmě není příliš chutná, proto je vhodné  kombinovat ji s jinými šťávami – např. ananasovou, mrkvovou nebo jablečnou, které dodají našemu tělu další vitamíny a udělají naše smoothie chutnější. Při detoxikaci těla bychom měli toto smoothie pít ráno a večer po dobu jednoho týdně, přičemž stačí sklenka šťávy naředěná vodou.

Další bonus celeru

Dalším bonusem celeru je jeho afrodiziakální účinek. Látky obsažené v něm příznivě ovlivňují hladinu hormonů u mužů i žen a posilují sexuální  apetit a údajně i plodnost.