Léto pevně třímá otěže a tak jako k němu patří slunce a koupání, výlety a dovolené, určitě ho mnoho z nás má spojeno s mnoha druhy lahodných a našemu zdraví prospěšných plodin. Jahody, maliny, meruňky, angrešt, rybíz, to vše jsou druhy ovoce, které nám chuťově zpříjemní letní dny a dodají  našemu tělu potřebné vitamíny. Dnes budeme ale mluvit o borůvkách – ovoci, které sbíráme především v lesích a které je pro naše tělo ultra zdravé a rozhodně bychom ho neměli z našeho jídelníčku vynechat.

Co obsahují?

Svým složením borůvky skutečně patří mezi naše nejcennější ovoce.  Obsahují velké množství antioxidantů, tříslovin, karotenoidů, bioflavonoidů, minerálů – železo, mangan, měď, draslík, hořčík, chrom, zinek. Dále obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, zdravé ovocné cukry a resveratrol, což je velmi silný přírodní antioxidant, který je obsažen pouze v některém ovoci a borůvky mezi něj právě patří.

Dělení borůvek

Jak všichni víme, borůvky jsou drobné bobule, tmavě modré až fialové barvy. Dělí se na zahradní a divoké, přičemž divoké jsou sice menší, ale mívají větší obsah výše uvedených živin. Zahradní, neboli tzv. Kanadské borůvky jsou větší, lépe se trhají a jsou lépe dostupné, nicméně antioxidantů a vitamínů mají méně. Ale samozřejmě jsou také velmi zdravé.

Zdravotní účinky

Asi nejdůležitější složkou borůvek jsou antioxidanty, které chrání tělo člověka před volnými radikály. To jsou molekuly, které se podílí na vzniku závažných chorob jako je např. cukrovka nebo rakovina. Borůvky mají nejvíce antioxidantů ze všech druhů ovoce.

Konzumace borůvek dále chrání naše buňky DNA před oxidačním stresem, tím pádem opět před vznikem rakoviny a stárnutím našich buněk. To však není vše. Borůvky rovněž snižují hladinu cholesterolu, chrání naše cévy a snižují pravděpodobnost kardiovaskulárního onemocnění. Snižují také krevní tlak, následně pak možnost vzniku cévních mozkových  příhod, infarktu, mrtvice.

Je také dokázáno, že borůvky zlepšují fungování mozku a zlepšují paměť.

Dalším jejich pozitivem je to, že jsou málo kalorické a obsahují velký podíl vody.

Borůvky prostě nemají chybu a právem jsou nazývány superpotravinou. Nejlépe je samozřejmě konzumovat je čerstvé, zamrazit je nebo usušit. Tepleným zpracováním se jejich zdravotní účinky snižují. Ale lehký borůvkový koláč k létu prostě patří!

A na závěr tip na borůvkový likér, kterým se můžeme léčit v zimě. 10lžic sušených rozdrcených plodů borůvek rozaříme v malém množství vody a necháme minimálně 12hodin odstát. Po té přilejte litr červeného vína a pár minut povařte. Po vychladnutí sceďte do dobře uzavíratelné skleněné lahve. Víno získá cenné látky z borůvek a vy je můžete užívat pravidelně této lákavé podobě.