Že máme jíst zdravě, to všichni víme. Odborníci na výživu doporučují ovoce a zeleninu, tmavé pečivo, luštěniny, rýži, maso, ryby, prostě stravu pestrou a vyváženou, která zahrnuje všechny potřebné vitamíny, minerály a složky potřebné pro správné fungování našeho organismu.  Existuje ale pět druhů potravin, které bychom v našem jídelníčku neměli opomíjet, neboť jejich účinky v našem těle podporují zdraví, vitalitu a dlouhověkost. Vědci totiž zjistili, že lidé, kteří se dožili vysokého věku, tyto potraviny pravidelně konzumovali.

  1. Česnek

O jeho pozitivních zdravotních účincích jste již slyšeli. Bohužel, mnoho lidí ho nekonzumuje pravidelně, neboť se obává, že je z nich česnek nepříjemně cítit. Což je pravda, česnek je silně aromatický,  ale jeho požití můžete „zakrýt“ rozkousáním několika kávových zrnek, které jeho pach překryjí. Každopádně zdravotní účinky této zeleniny převáží tuto jedinou negativní věc. Jeho pozitiva jsou totiž nesporná. Česnek je prevencí proti Alzheimerově chorobě a demenci, snižuje riziko srdečního selhání, detoxikuje tělo, pomáhá ničit bacily a viry v těle, bojuje proti různým onemocněním, je vlastně silným přírodním antibiotikem.

  1. Med

I med je v našem povědomí zasazen jako zdravá potravina. Má silné antiseptické, antioxidační i antibakteriální vlastnosti. Je to velmi účinný přírodní lék na mnoho zdravotních obtíží. Vědecké studie prokázaly, že je účinný například proti salmonele nebo bakterii s Escherichia coli a dalším druhům obtížně léčitelných virů a bakterií, například proti obávanému Stafylokokovi. Má hodně vysoký obsah antioxidantů, které nám pomáhají v boji proti zánětům, srdečním onemocněním i rakovině. Med má prokazatelně blahodárné účinky na zmírnění nočního kašle a obecně zlepšuje kvalitu spánku. Má i pozitivní kosmetické účinky.  Med by však neměl být podáván dětem do jednoho roku.

  1. Olivový olej

Středomořské národy konzumují olivový olej ve velkém a patří mezi nejzdravější populaci Evropy. Kvalitní olivový olej je bohatý na zdravé nenasycené tuky, které mají velmi příznivý vliv na funkci mozku, jeho kognitivní funkce. Rovněž pomáhá udržovat zdravé srdce a snižovat riziko cukrovky 2. typu- Také obsahuje silné antioxidanty, opět tedy detoxikuje náš organismus a má protinádorové účinky.

  1. Skořice

Většina z nás skořici používá pouze k dochucení jablečného štrůdlu, perníčků, nebo svařeného vína. Je to škoda, protože tohle koření je malý zázrak. Dokáže totiž bojovat proti nachlazení, virům, vysokému cholesterolu, zánětům, infekcím, např, močových cest, artritidě, trombóze, má pozitivní vliv na naše trávení, tlusté střevo, ale i mozek a jeho funkce. Je toho opravdu dost, že? Abychom ale získali maximální léčivé účinky skořice, podle nejnovějších vědeckých studií bychom ji měli pravidelně užívat po dobu 40 dní. Variace užívání jsou různé, nejrychlejší je zamíchat půlku kávové lžičky skořice do vlažné vody a vypít. A nejlepších účinků dosáhneme v kombinaci s medem.

  1. Čokoláda

Čím tmavší s vyšším obsahem kakaových bobů, tím lepší. Hořká čokoláda snižuje hladinu cholesterolu, má pozitivní vliv na metabolismus, pomáhá zvládat stres, zkvalitňuje mozkovou činnost a kognitivní (poznávací funkce), soustředění a paměť. Pokud vám hořká čokoláda opravdu nechutná, dejte i tu mléčnou. Je ale lépe denně kostičku, než jednou za týden sníst celou tabulku.