Francouzská agentura pro potraviny, životní prostředí a bezpečnost a ochranu zdraví při práci (ANSES) nedávno upozornila na nebezpečí LED osvětlení pro naše oči. Ve své zprávě tvrdí, že LED žárovky mohou vést k degeneraci zraku, která může způsobit až slepotu. LED světla mají delší životnost než běžná světla a jsou až o 90 % účinnější než normální žárovky. LED osvětlení je tak výrazně levnější a v posledních letech tvoří více než polovinu trhu s osvětlením. Používá je tedy čím dál více lidí.

Proč modré světlo škodí?

Modré světlo z LED žárovek způsobuje tzv.fototoxicitu, což znamená, že buňky očí nebo kůže jsou poškozovány a jsou pak citlivější na světlo než normálně. Příliš dlouhé působení namodralého světla na oči, může způsobit těžkou degeneraci očních buněk, což může vést až k úplné ztrátě zraku.

LED osvětlení
Je součástí běžného každodenního života, ať už se jedná o žárovky v domácnostech a pracovištích, pouliční osvětlení, světla aut, počítače, smartphony, tablety a další elektronická zařízení. Modré světlo z elektroniky sice údajně představuje nižší riziko poškození očí, je však dokázáno, že zabraňuje tvorbě melatoninu – hormonu, který je důležitý pro náš spánek. Dlouhodobá expozice světla z elektroniky na člověka není sice tak škodlivá, nicméně i ona způsobuje rychlejší stárnutí očních buněk a tím zhoršení zraku.

 Další negativní vlivy LED světla

Mohou být také velmi závažné. LED světlo může negativně podle odborníků ovlivňovat tvorbu dalších hormonů, může přispívat ke vzniku chronických migrén, (bolesti hlavy způsobuje tzv. stroboskopický efekt), ke vzniku cukrovky, ke kardiovaskulárním chorobám, dokonce i k některým formám rakoviny. Je statisticky dokázáno, že lidé pracující v noci při umělém osvětlení mají větší procento výskytu určitých typů rakoviny.

Jak se bránit?

Jak jsme uváděli, LED světla jsou běžným jevem v našich životech a těžko se jim ubráníme. Možnosti jak ovlivnit jejich negativní působení ale určitě jsou. Vybírejte pečlivě osvětlení do svých domovů, příp. kanceláří. Do místností jsou vhodná LED světla s takzvaným „teplým bílým, respektive žlutým“ světlem, nikoli světla s namodralým odstínem. Prodejci by vám měli poradit, jak vybrat ten správný odstín.
Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které příznivě ovlivňují váš zrak – např. brokolice, paprika, rajčata, špenát, mrkev, dýně, losos, granáty a mořské řasy.
Nepoužívejte počítače, laptopy, tablety a telefony v tmavých místnostech a už vůbec ne těsně před spaní. Na počítačích lze také nastavit filtr regulující intenzitu světla. I tady by vám jistě odborníci poradili.
Choďte do přírody, dívejte se do zeleně, ta pomůže vašim očím a procházka přírodou jistě i vaší duši.