V obchodech mezi různými druhy ovoce ho těžko přehlédnete. Jeho krásně oranžová barva jistě upoutá. Mnozí z nás ale váhají – co to vlastně je? Mám to ochutnat? Je to dobré? Odpověď zní: je to kaki  a určitě stojí za to zařadit ho do našeho jídelníčku. Je totiž nejen lahodné, ale i zdravé.

Kaki

Oranžový plod velikosti středně velkého jablka je plodem stromu nazývaného tomel japonský.  Strom se pěstuje v Číně, v Japonsku a Korei již přes dva tisíc let, odkud se pak rozšířil do Ameriky a Evropy.
Plod tomelu je asi nejznámější pod názvem kaki – pod tímto označením ho najdeme v našich obchodech, nazývá se ale také tomel, churma, korejské mango nebo čínská švestka. Pod všemi těmi názvy se ale skrývá jediný druh ovoce – oranžová koule velmi lahodné, sladké chuti s mnoha pozitivními účinky na naše zdraví.

Účinky na zdraví

Kaki je plné různých cenných látek. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, K, z minerálů pak fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo. Mimo to je plný také vlákniny, čímž podporuje správné trávení, vylučování, pomáhá při hubnutí – má velmi malý počet kalorií. Kaki snižuje špatný cholesterol v krvi, dodává energii a snižuje únavu, posiluje imunitu i naši nervovou soustavu. Doporučuje se jíst těhotným ženám a lidem, kteří mají potíže s játry a ledvinami. Má pozitivní účinek i na kvalitu pleti.

Jak ho jíst?

Kaki není třeba loupat, stačí ho pořádně omýt. Lépe je nakrájet ho na půlky, či na čtvrtky, nebo ho prostě můžete sníst jako jablko. Každopádně ho nechte řádně dozrát, v obchodech je většinou plod ještě tvrdý, po pár dnech doma však dojde a jeho chuť vyzraje, jeho konzistence je nepatrně mazlavá. Můžete ho pokapat citrónem,  přidat do salátů, do jogurtu, ale lze pho podávát i k masu jako exotickou přílohu. Záleží na vaší chuti a kreativitě.
Každopádně bychom ho v tomto ročním období měli zařadit do jídelníčku, i jeho cena bývá příznivá a investice do našeho zdraví se vždycky vyplatí!