Hollywoodské celebrity znají spoustu triků, jak se co nejrychleji zbavit několika kil. Jedním z těchto triků je medová a skořicová dieta. Kombinace medu a skořice patří mezi novinky v hubnutí. Pomůže vám tato dieta rychle zhubnout?

Co je medová a skořicová dieta?

Podstatou medové a skořicové diety, jak název napovídá, je konzumace medu se skořicí. Tato směs se konzumuje formou nápoje, který připravíme vařením medu a skořice ve vodě. Nápoj pijeme ráno po probuzení a večer před spaním. Kombinace medu a skořice má zabránit ukládání tuku v těle.

Směs medu a skořice nemusíme konzumovat pouze dvakrát denně. Může nám posloužit jako svačina mezi jídly i jako energetický nápoj před posilováním.

Medová a skořicová dieta není pouze pití směsi medu a skořice. Zahrnuje také zdravou stravu s nižším množstvím kalorií.

ned

Med, skořice a hubnutí

Schopnost medu a skořice regulovat hladinu inzulínu v krvi z ní dělá účinný prostředek pro hubnutí. Stabilní hladina glukózy v krvi je totiž jednou z podmínek hubnutí. Naopak při výkyvech hladiny glukózy v krvi tloustneme.

Tyto časté výkyvy nás po určité době mohou dovést k inzulínové rezistenci, což je stav, kdy naše tělo není schopné reagovat na zvýšenou hladinu glukózy v krvi. Tento stav podporuje ukládání tuků do tukových zásob a tím i tloustnutí.

Proti nadbytečným tukovým zásobám nám pomohou bojovat i protizánětlivé vlastnosti medu a skořice. Obezita se totiž negativně podepisuje nejen na naší postavě. Nadbytek tukové tkáně produkuje hormony, které v těle vyvolávají stav chronického zánětu.

Následně může dojít k narušení hormonů, regulujících metabolismus. Chronický zánět navíc zadržuje vodu v těle a působí nadýmání. Med i skořice nám pomáhají od chronického zánětu a tím i od nadbytečných kil.

Co lze očekávat od skořicové diety

Skořice a med mají spoustu skvělých vlastností, které podpoří vaše hubnutí a na rozdíl od léků nemají žádné nežádoucí vedlejší účinky. Další velkou výhodou je možnost připravit se směsi medu a skořice několik chutných a zdravých nápojů.

Jelikož nedílnou součástí medové a skořice diety je zdravá strava s nižším obsahem kalorií, nepředstavuje tato dieta žádná zdravotní rizika. Pozor by si měli dát diabetici, med totiž obsahuje spoustu sacharidů a navzdory svým příznivým účinkům na naše tělo patří mezi potraviny, které by měli diabetici konzumovat co nejméně.

Pokud očekáváte od medové a skořicové diety rychlé řešení vaší nadváhy, budete zklamáni. V žádném případě se nejedná o nějaký zázračný prostředek, který vám zaručí během velmi krátké doby pevnou a štíhlou postavu i její udržení, Jestliže však budete zdravě jíst, omezíte příjem kalorií a zařadíte do svého denního režimu pohybovou aktivitu, zhubnete. Úskalím této diety je pokušení omezovat porce jídla na úkor nápojů ze směsi medu a skořice. Díky medu nám tyto nápoje dodají nemalé množství kalorií. Budeme-li je pít příliš často, nejenže nezhubneme, naopak budeme tloustnout.

skořice

Med a skořice jako lék

Spojením medu a skořice vznikne nejen osvědčený prostředek pro spalování tuků. Podle homeopatů nám tato směs může pomoci při mnoha zdravotních problémech.

Používají ji například jako lék při nemocech srdce a cév, artritidě i diabetu mellitu 2. typu. Směs totiž disponuje schopností regulovat hladinu inzulín a tím i hladinu glukózy v krvi.

Vědci objevili další schopnosti této směsi. Kombinace medu a skořice má podobně jako měď antibakteriální a protizánětlivé účinky. Tyto účinky dělají ze směsi medu a skořice velice silný a účinný přírodní lék.

Proč nám skořice a med mohou pomoci?

Již samotný pojem med v nás vyvolává pocit lásky, vitality a zdraví. Med je skutečně velmi prospěšný pro naše zdraví. Známé jsou jeho antibakteriální i hojivé účinky. Osvědčil se jako prostředek proti kašli o při hojení popálenin a ran, včetně ran, do kterých se dostala infekce.

Skořice nám může posloužit nejen jako aromatické koření k dochucení jídel, zejména sladkých. Podobě jako med úspěšně ničí různé škodlivé mikroorganismy a parazity. Skořice je rovněž známý a osvědčený antioxidant. Může nám pomoci při hojení ran, při léčbě vysokého krevního tlaku, vyšší hladiny cholesterolu a dokonce nám může pomoci také zhubnout.

Tipy na přípravu směsi medu a skořice

Tradiční způsob přípravy směsi medu a skořice spočívá v přidání skořice do vroucí vody, kterou necháme 10 až 15 minut vychladnout, přičemž na jeden šálek připadá jedna čajová lžička skořice.

Do vychlazené vody se skořicí přidáme jednu lžíci medu, zamícháme a nápoj je připravený. Pijeme dvakrát denně, jednou ráno nalačno a potom večer do 45 minut od večeře.

Ze směsi medu a skořice si můžeme připravit sirup. Stačí nalít šálek čaje do pánve a přivést k varu. Jakmile začne voda vřít, přidáme lžičku skořice, přiklopíme pokličkou, přidáme lžičku medu a vaříme po dobu 30 minut. Vzniklý sirup můžeme přidat do čaje, do kaše z ovesných vloček nebo ho používat místo džemu.

Dalším tipem na konzumaci této směsi je skořicový čaj s medem. Můžeme ho připravit dvěma způsoby. První způsob je příprava čaje z tyčinky skořice. Nalomíme dlouhou tyčinku skořice na kousky, které dáme do hrnce, zalijeme 1 ½ šálky vroucí vody a několik minut vaříme. Uvařenou skořici necháme asi 10 minut louhovat, potom přecedíme, přidáme med a pijeme dvakrát denně.

Druhý způsob spočívá v uvaření hrnce černého nebo zeleného čaje, do kterého jsme přidali dvě polévkové lžíce medu a jednu lžičku skořice. Med i skořici promícháme, aby se dobře rozpustily v čaji. Pijeme dvakrát až třikrát denně.

Směs medu a skořice si výborně rozumí s citronem, který jí dodá jedinečnou chuť Lžičku skořice, polévkovou lžíci medu a lžičku šťávy z citronu smícháme s dvěma šálky vroucí vody a nápoj je hotový. Pro dosažení optimálních výsledků ho pijeme dvakrát denně.

Zvláště účinná je směs medu, skořice a citronu se zeleným čajem. Zelený čaj sám o sobě podporuje hubnutí schopností zrychlit metabolismus. Tento nápoj připravíme smícháním jedné lžičky medu, jedné lžičky šťávy z citronu a ½ lžičky mleté skořice do šálku zeleného čaje. Hotový čaj se doporučuje pít dvakrát denně.

Jablečný ocet je známý svými příznivými účinky na naše zdraví, především na náš imunitní systém. Na rozdíl do běžného octa je jemný, to je důvod, proč jím můžeme obohatit směs medu, skořice a citronu. Dvě polévkové lžíce jablečného octa smícháme s jednou polévkovou lžící medu, ½ čajové lžičky skořice, šťávou z jednoho citronu a jedním šálkem studené nebo vroucí vody a nápoj je připravený.