Pokud chcete snížit nebo si udržet svoji váhu, nemusíte nutně držet dietu. Někdy postačí pouze zvýšit metabolismus a není to nic těžkého, co by každý z nás nemohl zvládnout. Postačí k tomu zařadit do jídelníčku určité druhy potravin, které metabolismus zrychlí.

Metabolismus je to, co udržuje naše tělo v činnosti tím, že pro něj vytváří energii, jíž získává právě z potravy.

Zelený čaj

Zdravotní přínosy zeleného čaje jsou již nějakou dobu známé. Přidejte několik šálků denně do svého pitného režimu a získáte tak cenné katechiny a antioxidanty, které našemu tělo prospívají.

Olivový olej Extra Virgin

Nedávné studie prokazují, že naše tělo potřebuje pro svoji činnost kvalitní a zdravé tuky. Ty nalezneme v semenech, avokádu, olivovém nebo kokosovém oleji a nabízejí je i ořechy. Používání extra panenského olivového oleje je tedy vhodné, olej maximalizuje náš metabolismus a my se budeme cítit lépe. Kromě toho se ukázalo, že olej zvyšuje hladinu serotoninu v těle. Jedná se o hormon, který je spojován s pocitem spokojenosti a radosti.

Vejce

Obsahují větší množství bílkovin a jsou bez obsahu tuku. Více živin obsahuje žloutek, v němž nalezneme také vitamíny, látky podporující metabolismus, mastné kyseliny a cholin, což je látka působící proti ukládání tuků v játrech.

Plnotučné mléko

Studie prokazují, že vápník pomáhá našemu tělu rychleji metabolizovat tuk. Mléčné výrobky mají vysokou koncentraci vápníku. Obsah tuku v mléčných výrobcích je nezbytně nutný pro to, aby naše tělo mohlo absorbovat živiny z mléčných výrobků. Dopřejte si tedy raději mléko plnotučné, než to odstředěné.

Čočka

Čočka obsahuje železo, které je důležité pro naše krvinky, jež roznášejí kyslík a živiny v našem těle. Jeho nedostatek může znamenat, že naše tělo nefunguje tak, jak by mělo. To narušuje náš metabolismus a způsoby, jakými spalujeme kalorie a přebytečný tuk. Jeden šálek čočky denně vám pomůže do těla doplnit třetinu denní dávky železa.