Kolem elektrokol tradičně panuje řada mýtů. Proto jsme se rozhodli, že se jim v tomto článku podíváme na zoubek a pořádně vám je objasníme.

Není důležité, jestli jste trénovaný cyklista, amatérský jezdec, nebo člověk, mezi jehož koníčky nepatří jízdní kola Plzeň a její krásnou okolní přírodu, hornaté Krkonoše, ale i kopce po celé České republice má řada z nás problémy zdolat. Proto se do popředí stále častěji derou elektrokola. I přes jejich stoupající popularitu však ve společnosti stále přetrvávají stereotypy, které se v následujících řádcích pokusíme zbořit.

Elektrokolo nic nevydrží

Dojet na elektrokole několik desítek kilometrů není žádný problém. Dojezdová vzdálenost může činit dokonce až sto kilometrů. Ta ale záleží na třech základních atributech:

  • váha jezdce,
  • styl jízdy,
  • typ akumulátoru.

Abyste si mohli užívat dlouhé, nerušené jízdy, musí být všechny tři požadavky v dokonalé rovnováze. Budete-li jezdit na rovince, pomáhat kolu se šlapáním do kopců a při rozjíždění, a hlavně pořídíte model s kvalitním akumulátorem, můžete se opravdu dostat až na sto kilometrů i více. A vyhnete se i spoustě problémů. Ukažme si to na příkladu. Vyrazíte s kamarády na elektrokola Plzeň projedete vlastními silami, ale v přírodě už zapojíte do práce motory. Vy svému bicyklu nadále pomáháte šlapáním, zatímco váš kolega si raději odpočine a kopce přenechá na elektrokolu. Při cestě zpět ale bude muset šlapat celou dobu, protože jemu se akumulátor vybil, zatímco vy si můžete odpočinout.

Údržba je složitější

Přeskočme z příkladu k dalšímu mýtu. Tentokrát padne řeč na údržbu. Na první pohled by se opravdu mohlo zdát, že udržovat elektrokolo bude složitější. Mechanismů, které potřebujete udržet v chodu, je totiž mnohem více než u klasického kola. Žádné speciální zákroky ale nepotřebujete. Doma si vystačíte s tradičním seřizováním brzd a přehazovačky a mazáním řetězu. Na elektropohon prakticky nemusíte sahat.

Déšť kolo zničí

Jízda během deště je nepříjemná. To platí i pro kolo, které s ním má také problémy. Ale úplně jiné, než byste si mohli myslet. Mírná sprška deště elektrokolo nemůže ohrozit. Elektromotor je totiž dobře utěsněn. I přesto stále hrozí jeho poškození, pokud ho budete neustále vystavovat situacím, kdy by se dovnitř mohla dostat voda. Jinak z deště strach mít nemusíte.