Přidáváte si, v domnění jak krásně šetříte kalorie, do müsli sušené banány? Ve skutečnosti jsou (až na výjimky) smažené v kokosovém oleji.

Bezesporu nejzdravější možností je konzumovat čerstvé ovoce. Když ale není po ruce, může se sušené zdát vhodnou náhradou. Bohužel většina toho, co se tváří jako sušené ovoce, jím není. Spotřebitelský časopis dTest porovnal sušené banány – výsledky jsou dost překvapivé. Budete se divit co si kupujete za “zdravou” (a sladkou) svačinku. Plátek sušeného ovoce je (až na některé) srovnatelný s kouskem smaženého bramborového chipsu.

Chips nebo sušený banán?

Banán i bez usušení a následného zpracování patří k nejsladším druhům ovoce na planetě, takže není žádným překvapením kolik cukru obsahuje jeho sušená podoba. V čerstvém banánu je obsah cukru devatenáct gramů na sto gramů. V tom sušeném je to mnohem více – až sedmdesát gramů. Ovšem záleží na značce, navíc v nich můžete koupit i tunu tuku.

Sušené banány jsou k dostání v několika formách. Ty nejčastější – křupavé banánové plátky – mají blíž k chipsům než k sušenému ovoci. Ve skutečnosti jsou to slazené banánové lupínky, které jsou navíc smažené v kokosovém tuku. Ze zkoumaných (patnácti) vzorků měli pouze tři stoprocentní podíl ovoce (bez oleje a sladidel). Pro zbylých dvanáct produktů by bylo přesnější označení banánové chipsy.

Až jedna třetina tuku

Na tabulkách nutričních hodnot se dá pozorovat, že v banánové chipsy obsahují dost tuku. Pohyboval se od dvaceti sedmi do necelých třiceti čtyř procent, což je srovnatelné s bramborovými chipsy.

Srovnání ukázalo, že je potřeba obal důkladně prostudovat i ze zadní strany, nachází se tam seznam složek – pokud je tam uvedený přidaný cukr, je to špatně. Nejvíc se čerstvému ovoci podobají plody sušené mrazem (lyofilizací).