V posledních letech se stále více hovoří o pozitivním vnímání těla, tzv. body positivity. Kladný vztah k sobě samému je samozřejmě důležitý. Na celulitidě, jizvičkách, akné či jiných kosmetických „vadách“ není vůbec nic špatného, naopak jsou normální a neměli bychom se za ně stydět. Problém je jinde – s nadváhou by člověk něco dělat měl, protože je živnou půdou pro množství závažných onemocnění. Už jste vyzkoušeli proteinovou dietu?

Hubnout a nehladovět přitom

Seznam diet je nekonečně dlouhý a našli bychom v něm velmi zvláštní až extrémní návody, které k trvalé redukci hmotnosti nevedou, a naopak mohou ohrožovat zdraví. Proteinová dieta, jsou-li dodrženy všechny doporučené zásady, patří mezi ty jednodušší, a přitom fungující metody. Nespočívá však pouze v tom, že do jídelníčku zařadíte proteinové tyčinky a několikrát za den vypijete chutný proteinový nápoj.

Proteinová neboli ketonová dieta staví na principu ketózy. Termín označuje stav, kdy organismus následkem zvýšeného příjmu bílkovin a sníženého množství cukrů a tuků vytváří energii přednostně z tukové tkáně. Výhodou tohoto způsobu hubnutí je fakt, že nedochází k úbytku svalové tkáně. A dozajista i snížený pocit hladu, což dodržování nového jídelníčku (který je mimochodem chutný) usnadňuje.

Jak na to?

Proteinová dieta probíhá v několika fázích (obvykle ve třech). Délka jednotlivých úseků jde ruku v ruce s potřebným množstvím shozených kilogramů. Logicky platí, že větší redukce váhy vyžaduje prodloužení jejich průběhu.

Rozdíl mezi jednotlivými fázemi tví ve skladbě jídelníčku, respektive v poměru proteinových a vlastních jídel. Detailně je průběh diety rozebrán na webu victus.cz, kde si lze zároveň objednat chutné proteinové pokrmy.