Pro přežití lidstva bylo vždy důležité, aby bylo stejné množství mužů a žen. Poměr pohlaví u lidí byl v minulosti vždy velmi vyvážený. V současné době to už ale není. Zvyšuje se množství narozených chlapců a naopak ubývá dívek. Čím je to způsobeno? Nová rozsáhlá studie se věnovala problému a bylo zjištěno, že tomuto klíčovému faktoru je znečištění ovzduší. Znečištění ovzduší přináší společnosti změny, které mohou mít dlouhodobé negativní následky.

Více chlapců se rodí ve všech zemích světa

Od roku 1962 se v jednotlivých zemích světa rodí více chlapců než dívek. Podle WHO se v současné době rodí 105 mužů na 100 narozených žen. Jedna z nejrozsáhlejších studií je z roku 2015.

Tato studie sledovala vývoj poměru pohlaví od početí po narození a zjistila, že poměr pohlaví při početí je stejný. Úmrtnost žen je však v průběhu těhotenství o něco vyšší než úmrtnost mužů. Tímto problémem se zabýval Andrey Rzhetsky z University of Chicago. Společně s týmem výzkumníků zkoumali různé faktory ovlivňující poměr pohlaví při narození. Předchozí studie se věnovaly různým faktorům, od změn počasí až po stres a znečišťující látky.

„Problematika poměru pohlaví při narození je opředena legendami, dohady a pozorováním trendů na malém vzorku,“ řekl Rzhetsky ZME Science. „K variaci při narození dochází prostřednictvím smrti embryí, z nějakého důvodu zaujatého vůči jednomu z pohlaví. Pokud se podaří zjistit příčiny, nálezy mohou mít hluboké zdravotní důsledky.“

Zkoumání změn poměru pohlaví

Rzhetsky chtěl v rozsáhlé studii otestovat nové hypotézy pomocí statistické analýzy dvou obřích souborů s lékařskými záznamy. V jednom datovém souboru byly informace více než poloviny americké populace. Další soubor dat pokrýval švédskou populaci.

„Rozhodli jsme se otestovat sbírku minulých tvrzení a řadu nových asociací s prostředím pomocí velmi velké kohorty, efektivně přes polovinu americké populace,“ řekl Rzhetsky ZME Science. „Našli jsme řadu souvislostí mezi poměrem pohlaví při narození a jednotlivými znečišťujícími látkami. V ideálním případě budou tyto asociace studovány na zvířecích modelech.“

Pohlaví ovlivňující znečišťující látky

Nová zjištění ukázala, že na poměr pohlaví nemá vliv počasí, kriminalita, stres ani další podobné faktory. Na poměr pohlaví však mají vliv znečišťující látky, zejména železo, olovo, rtuť, hliník a oxid uhličitý. Studie byla publikována v časopise PLOS Computational Biology. V současné době je většina lidí vystavena maximálně době znečištění ovzduší, než WHO za přijatelné. Znečištěné ovzduší nám v průměru zkrátí život o 2,2 roku. Kromě vlivu na zdraví však velký film i poměr pohlaví u narozených dětí a to je problém. Zatím se jedná jen o korelaci, protože vědci nedokáží určit, jak přesně nebezpečné látky v ovzduší na poměr pohlaví působí. Vliv znečištění ovzduší na naše životy může být mnohem větší si věci doposud mysleli.