A dost, něco se sebou začnu dělat! Tak schválně, kolik z vás si tohle za poslední půl rok řeklo? Období loňských lockdownů pro mnoho z nás představovalo čas strávený v pohodlí obývacího pokoje a nejvíce se naše aktivity blížily sportu během Netflixového maratonu. Měli jsme tak možnost na chvíli zpomalit a načerpat síly. Všeho příliš ale škodí, a tak dlouhý čas strávený především v našich domovech, měl i své záporné stránky. Prostě jsme zlenivěli, a to ve všech oblastech. Naše kondice vyhlásila poplach, a proto nastal nejvyšší čas pro znovunastolení rutiny. Návrat ke sportu a pohybu však rozhodně není jedinou podmínkou k tomu se dostat zpět do formy.

Holistický přístup je základ

Faktor, který hraje významnou roli v celkovém fungování našeho organismu, je složení stravy. Není žádnou novinkou, že nadměrná konzumace:

  • tučného masa,

  • velkého množství cukrů,

  • či smaženého jídla

zatěžuje trávení a celkově tělo. Není tak vůbec od věci, čas od času naši běžnou stravu proložit něčím odlehčeným. Ve společnosti však mnohdy panuje zatvrzelé přesvědčení, že zdravé jídlo se rovná ekvivalentu mdlého jídla. Opak je ale pravdou. V současné době, kdy je trend vyvážené, zdravé stravy neustále na vzestupu, je možné nalézt nesčetné množství pokrmů, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše tělo. Kromě nejrozmanitějších pokrmů, které nám naservírují v restauraci, se v poslední době vyrojila i záplava kuchařek, které se snaží usilovat o popularizaci zdravé stravy. Nemusí se vždy jednat pouze o klasické recepty v knižní podobě. Díky sociálním sítím se nabízí příležitost narazit na zajímavé a chutné recepty. Na Youtube navíc objevíte řadu videoreceptů, včetně jejich postupu, takže i z méně zkušeného kuchtíka, se během pár okamžiků můžete stát šéfkuchařem rodiny.

Kde je chyba?

I přes veškerou snahu o kulinářský zázrak, se však může stát, že si prostě nepochutnáte. Jídlo se vám zdá mdlé nebo postrádáte jakoukoli chuť k jídlu. Nejen samotný pokrm hraje roli během jídla. Na naše vnímání chutí a pocit hladu má totiž vliv mnoho další faktorů. Je prokázané, že kromě našeho psychického rozpoložení, mají významný vliv na snížení chuti k jídlu i některé zvyky. Patří mezi ně například:

  1. nadměrné pití kávy,

  2. užívání cigaret.

Možná, že se jedná právě o váš případ. Tyto situace jsou v dnešní době naštěstí velmi snadno řešitelné. Rozhodně není nutné z denního režimu vyřadit ani jedno z výše zmíněného. Stačí, když místo čtvrté kávy, sáhnete například po kvalitním zeleném čaji. Ani užívání tabákových výrobků již nepředstavuje neřešitelnou situaci. Současný tabákový trh totiž nabízí celou řadu alternativ, které jsou ve srovnání s klasickými produkty méně škodlivé. Mezi populární se v poslední době řadí například Pulze, zařízení zahřívající tabák. Díky propracované technologii během jeho užívání nedochází k

  • nežádoucímu zápachu oblečení,

  • zbarvování zubů a nehtů,

  • uvolňování velkého množství škodlivých látek.

Pulze funguje na principu zahřívání náplně obsahující tabák. Během jeho užívání tedy nedochází k procesu hoření, který je zodpovědný za drtivou většinu nepříznivých důsledků, jako například i snížení chuti k jídlu. Díky této technologii si tak můžete dopřát svou denní dávku tabáku a zároveň si užívat váš nový pestrý jídelníček se vší parádou.

Autor: Elena Gotfried