Jak nejlépe dostat lékařskou technologii až do domácnosti? Jednou z možností jsou chytrá záchodová prkénka. Vývojář chytrého záchodového prkénka získal 30 milionů dolarů na získání povolení FDA. S tímto vynálezem přišla společnost Casana, která chce s pomocí technologie v sedátkách pravidelně vyšetřovat vaše srdce. Vyšetření má probíhat tak, abyste o něm ani nevěděli.

Záchodové prkýnko bude monitorovat vaše srdce

„Srdeční sedátko se liší prakticky od všech ostatních produktů pro monitorování vitálních funkcí v tom, že vám nezabere čas a funguje nejlépe, když zapomenete, že tam vůbec je,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Casana Austin McChord.

FierceBiotech: „Kolo B série startupu přináší jeho celoživotní fundraising až 46 milionů dolarů. Byla založena v roce 2018 postdoktorem na Rochester Institute of Technology, původně pod názvem Heart Health Intelligence. Financování řídila společnost Morningside s další podporou od Matrix Partners a investorů série A společnosti General Catalyst a Outsiders Fund. Minulý rok Casana zahájila první studii Heart Seat prostřednictvím své laboratoře Smart Integrated Technologies Lab – nebo zkráceně SIT Lab – za účelem testování hardwaru v kontrolovaném prostředí.“

Společnost má v plánu povolení co nejdříve ukončit klinické testování, získat od FDA a komerčně tento produkt uvést na trh.

Zdravotní údaje pro pojišťovny

Casana zkoumá studie, které měly pomoci pojišťovnám sbírat podrobné údaje o lidech. Zařízení by mělo být schopné zaznamenat rané změny kardiovaskulárního zdraví a působit preventivně při řešení problémů. Chytré záchodové prkénko dokáže například změřit krevní tlak. Opravdu chceme, aby pojišťovny neustále monitorovaly naše zdraví?

Podle společnosti je dalším cílem, aby mohli být lépe sledováni všichni pacienti, kteří jsou po operaci propuštěni z nemocnice.

„S tím, jak se zdravotní péče přesouvá z ordinace lékaře do domácnosti, je pro péči o pacienty stále důležitější pohodlné domácí sledování,“ řekl Jeffrey Leiden, předseda představenstva společnosti Casana a bývalý generální ředitel společnosti Vertex Pharmaceuticals.

Otázkou zůstává, zdali je cílem pomoci lidem nebo jestli jde o další formu sledování lidí. Chtěli byste, aby tyto subjekty shromažďovaly podrobné informace o vašem zdraví?

Obrázek: Rochester Institute of Technology