V posledních letech můžme stále častěji slyšet o tom, jak negativní vliv na planetu má, když lidé konzumují mnoho masa. Výzkumy ukazují, že rostlinná dieta je prospěšná nejen pro planetu, ale dokáže také výrazně prodloužit délku života. Podle nové studie publikované v magazínu PLOS je vhodné upřednostnit rostliny, ryby, luštěniny a celá zrna. Naopak je vhodné se vyhýbat červenému masu a zpracovaným potravinám. To dokáže zajistit prodloužení života až 13 let.

Náhlá měna jídelníčku a její vliv na délku života

Průzkumy ukazují, že nejzdravější je středomořská strava, která je založená na ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, luštěninách, olivovém oleji, mořských plodech, drůbeži a mléčných výrobcích. Lidé konzumující tuto stravu mají obvykle delší průměrnou délku života.

Norský výzkumný tým se zabýval otázkou, co by se stalo, kdyby člověk náhle změnil své stravovací návyky. Počítačové modely ukazují, že kdyby začala jíst žena zdravou stravu ve 20 letech, její život by se prodloužil zhruba o 10 let. Kdyby muž ve 20 letech náhle změnil stravovací návyky, jeho život by se mohl prodloužit až o 13 let.

Změna stravování se vyplatí v každém věku

Někteří lidé si myslí, že v pozdním věku už nemá cenu měnit své stravovací návyky. Studie ukázala, že to není pravda. Když se šedesátiletý muž zaměří na optimalizovanou stravu, může svůj život prodloužit až o 9 let, u ženy je to 8 let. Když se začne s optimalizovanou stravou v 80 letech, může to prodloužit délku života zhruba o 3,5 roku. Vědci představili veřejnosti nástroj s názvem Food4HealthyLife (https://priorityapp.shinyapps.io/Food/). Tento nástroj může kdokoliv použít k výpočtu toho, jak mu změna stravy ovlivní délku jeho života. Zjištění nemusí být nutně překvapivá.

Stravovací návyky můžete upravit třeba jen trochu

Ne každému se líbí představa, že zcela změní své stravovací návyky. Výzkumníci počítali také s modelem, během kterého lidé jen lehce upraví své stravovací návyky a začlení do své běžné stravy více rostlinných jídel. Taková úprava jídelníčku by dvacetiletému muži prodloužila život zhruba o 7,3 roku, u ženy by to bylo zhruba 6,2 roku. Znamená to, že čím více rostlinné stravy máte v jídelníčku, tím lépe.

Přechod na rostlinnou stravu pomůže nejen tělu, ale také planetě. Masitá strava výrazně zvyšuje využívání půdy, vody, energií a také vytváří více znečištění.