Intenzivní hraní videoher je nebezpečnější než se předpokládalo. Čím více se hraní videoher věnujete, tím více si vyvíjíte „mozek hráče“. Jedná se o mozek, který je závislý na dopaminu. Takový mozek neustále touží po hladině dopaminu, kterou získá při hraní her. Tato závislost ovládá vaše emoce, duševní i fyzické zdraví. Jedná se o skutečnou závislost, která v konečném důsledku ovlivňuje celý život.

Hráčský mozek

Jedním ze závislých hráčů byl multimilionářský obchodník a dlouholetý hráč Alex Becker. Naštěstí se mu podařilo utéct z kruhu a ukončit svou závislost na hraní. Ve videu níže vysvětluje, proč už nikdy nechce hrát videohry znovu.

Dopaminový detox

Jednou z možností, jak se zbavit závislosti na videohrách, je přestat s nimi úplně. Taková možnost nemusí být pro každého vhodná. Nemusíte s hraním úplně skončit, můžete si udělat dopaminový detox. Jedná se o cvičení, se kterým odstraníte aktivity, které nejvíce stimulují váš mozek a připadají vám nejvíce zábavné. Můžete například odstranit z telefonu a počítače všechny hry. Můžete si pořídit jednoduchý telefon, který nezvládne hraní složitých her. Můžete také odstranit aplikace sociálních médií. Abyste mohli začít s dopaminovým detoxem, je potřeba nahradit nezdravé aktivity jinými aktivitami. Je vhodné začlenit novou aktivitu, nejlépe pohybovou. Ideální volbou je například začít běhat, věnovat se nějakému sportu, cestovat nebo vytvářet něco fyzického. Nejlepším pomocníkem jsou přátelé, se kterými se těmto aktivitám můžete věnovat.

Jak dlouho by měl dopaminový detox trvat?

Mozku trvá zhruba 2 týdny než se dostane zpět na normální hladiny dopaminu. Po absolvování tohoto detoxu vás budou videohry bavit ještě více a navíc je budete mít obohacené o nové aktivity, které jste se během detoxu naučili. Mnoho lidí hraje hry, protože je používá jako mechanismus ke zvládání určité životní situace. Abyste se opět nestali závislými na dopaminu, je třeba si dát pozor, abyste měli dostatečné množství jiných aktivit, které vás od hraní budou odvádět.

Dopaminovému detoxu se podrobně věnuje Dr. K. ve videu níže.