Zdraví prospěšná polévka může být prvním krokem k udržení dobré kondice a také skvělý způsob, jak doplnit živiny. Neexistuje lepší věc, než horká uklidňující polévka při chřipce či nachlazení.
Čočkovo-špenátová polévka
2 porce
Budete potřebovat: ½ hrnku červené čočky, ½ hrnku špenátových listů, 1 malé rajče, 2 větší cibule, 1 lžičku kurkumy, sůl, chilli a čerstvý koriandr podle chuti.
V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dozlatova. Mezitím povařte špenátové listy, a když vychladnou, rozmixujte je na pastu. Vodu ze špenátu nevylévejte. Na cibuli nasypte chilli a kurkumu a jemně promíchejte. Přidejte předem umytou červenou čočku. Míchejte, dokud čočka nezesvětlá. Přidejte sůl a nakrájené rajče; zalijte vše špenátovou vodou tak, aby byly všechny ingredience ponořeny. V případě, že špenátová voda nestačí, dolijte obyčejnou. Hrnec přiklopte a vařte 5 minut, dokud čočka nezměkne. Nakonec přidejte špenátovou pastu a upravte konzistenci pomocí vody. Posypte koriandrem a polévku podávejte teplou.
Mrkvová polévka se zázvorem
4 porce
Budete potřebovat: 4 – 5 středních mrkví, 2 lžíce kurkumy, 1 lžičku zázvorové pasty, 1 střední cibuli, ¼ šálku kokosového mléka, sůl a pepř podle chuti
Nechte rozpustit kokosový olej na středním plameni. Do hrnce poté přidejte cibuli, zázvorovou pastu a kurkumu a míchejte po dobu 1 až 2 minut. Nyní přidejte nakrájenou mrkev. Osolte a opepřete. Vařte, dokud není mrkev měkká. Poté rozmixujte polévku tyčovým mixerem a nakonec přidejte kokosové mléko. Na středním plameni za občasného míchání ještě několik minut zahřívejte a nakonec přidejte vodu pro lepší konzistenci. Polévku podávejte teplou.
Rajčatová polévka s kurkumou
4 porce
Budete potřebovat: 1kg zralých rajčat, 1 větší cibule, 4-5 stroužků česneku, 2 lžíce kurkumy, mozarella, koriandr, zeleninový vývar dle potřeby (asi 1,5 l), sůl a pepř
Plech vyložte pečicím papírem a na něj položte nakrájená rajčata, česnek a cibuli. Ujistěte se, že rajčata leží slupkou dolů. Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete, dejte do trouby a pečte 30 – 35 minut na 200 stupňů. Poté vše přemístěte do hrnce se zeleninovým vývarem a zahřívejte, dokud se nezačne zelenina vařit. Přidejte kurkumu a zamíchejte. Polévku podávejte teplou, ozdobenou mozarellou a koriandrem.
Zelená polévka
1 porce
Budete potřebovat: ½ šálku drcené kapusty, ½ najemno nakrájené červené cibule, 1 a 1/2 lžičky kari, špetku chilli a 1 a ½ šálku zeleninového vývaru.
Kapustu, červenou cibuli, kari a chilli dejte do hrnce spolu se zeleninovým vývarem a na mírném plameni vařte přiklopené 5 – 10 minut. Polévku podávejte teplou.