Stává se vám, že hledáte manikůru, mixér, boty, mobil, plážové lehátko, klíče, svetřík, knihu, CD a jiné věci, které s vámi sdílejí jednu domácnost a vy „přesně“ víte, kam jste je dali, a teď tam najednou nejsou? Nebo si říkáte: „Kam jsem to zase mohl/a dát?!“ Hledání nabývá na intenzitě, váš adrenalin stoupá, napětí houstne a váš slovník zhrubne? V hlavě nastává chaos, „takhle tu schůzku nestihnu, kam jsem to vlastně měl/a jít?!“ Pokud jsou vám tyto situace důvěrné známé, zkuste danšari  – metodu, podle níž si uklidíte nejen v bytě, ale i ve své hlavě.

Co je danšari?

Danšari je metoda japonských mnichů, umění poznat sám sebe a to prostřednictvím úklidu. To že máte své věci „pod kontrolou,“ vám pomůže utřídit si myšlenky, zbavit se chaosu v hlavě i v srdci a žít život, který budete mít mnohem více pod kontrolou. Úklidem svého fyzického světa ovlivníte i váš svět duchovní.

Dan-ša-ri

Metoda danšari  vychází ze tří základních principů:

Dan – zásada nepouštět si do života „zbytečnosti“

Ša– zbavit se nashromážděných nepotřebných věcí

Ri– přijetím předchozích dvou metod se zbavíte touhy po hmotném majetku, zbytečných věcech, které nám současný trh nabízí. Tak naleznete duševní svobodu a naučíte se soustředit na to, co je v životě podstatné.

Základní otázky

Jistě vás nenabádáme k tomu, abyste opustili své zaměstnání, vyházeli nábytek a odešli meditovat do ašrámu. Ale mnozí z nás žijí klasickým konzumním způsobem života, jemuž je velmi těžké se ubránit. I když máme pocit, že nemáme moc peněz, obecně žijeme v nadbytku. Trh naší společnosti  je přesycen věcmi, ať se to týká oblečení, nábytku, jídla,čehokoliv. Naše skříně se plní, pomalu ani nejsme schopni tolik šatstva unosit, police máme obloženy předměty, které jsme si odněkud dovezli, koupili si je, protože se nám tehdy líbily, nebo jsme je dostali jako dárek. A hlavně – nechceme nic vyhodit. „Co když se to bude jednou hodit?“ Tak postupně plníme a zaplňujeme byt a tím podvědomě i naši mysl.

Chcete-li tedy žít podle danšari – pokládejte si tyto základní otázky :

„Potřebuji tento předmět?“

„Používám ho v současné době?“

„Oslovujeme mě nějakým způsobem?“

Pokud si na tyto otázky odpovíte „ne,“ uvažujte dál.

„Použil by tento předmět někdo jiný?“

„Hodil /líbil by se někomu?“

Co dál?

Pokud usoudíte, že sukni nenosíte už delší dobu a čeká ve skříni, až zhubnete, vezměte ji a darujte ji. To je obecný příklad a měli byste to udělat s každým předmětem ve vaší domácnosti. Co aktuálně nepoužíváte, někomu darujte, prodejte, prostě se ho zbavte. Cílem danšari je mít pouze ty věci, které používáte, popřípadě jsou vám blízké. Cílem danšari je mít věci pod kontrolou. Ty věci totiž určují vaši osobnost.

Úklid v hlavě

Určitě máte dobrý pocit, když uklidíte byt klasickou cestou a vše září a voní čistotou. S metodou danšari vám po vyřazení zbytečností úklid půjde rychleji, efektivněji a eliminujete čas potřebný k hledání věci. Každá věc bude mít své místo. A tento pořádek se přenese i do vaší hlavy. Mysl se zklidní, nebude se dostávat do stresu z hledání, pocitu frustrace a marnosti, nebudete ztrácet čas lovením nabíječky ze změti těch rozbitých. A především si při úklidu ujasníte, co je pro vás důležité, kudy chcete kráčet a co můžete postrádat, protože už vás to neoslovuje. Možná překvapíte sami sebe!