Jízda na lyžích volnou krajinou má nejdelší tradice ve Skandinávii. V severských zemích jsou pro běžkování ideální sněhové podmínky, jelikož sníh se zde drží mnohem déle než v našich zeměpisných šířkách.

To však neznamená, že si běžkování nemůžete užít i vy. Pokud je příznivá zima s dostatkem sněhu, je běžkování skvělou příležitostí k aktivnímu pohybu a shazování přebytečných kil zejména po vánočním hodování.

Přínos běžkování pro zdraví

Běh na lyžích patří mezi nejdravější sporty, neboť rovnoměrně zatěžuje všechny tělesné partie a je šetrný vůči pohybovému aparátu, na rozdíl například od jogingu. Z tohoto hlediska je podobný například s plaváním. Běžkování ovšem navíc poskytuje silný emocionální prožitek z pohybu v přírodě.

běžkování

Co k tomu potřebujete

Pochopitelně lyže určené k běžkování. Poraďte se se zkušeným prodavačem, který vám doporučí typ lyží, jejich délku a druh skluznice. Důležité je rovněž vázání, které musí umožňovat plynulý pohyb nohou a také být zárukou bezpečnosti při eventuálním pádu či neopatrném pohybu. Podle obecných pravidel má být délka lyží taková, aby špička lyže mířila do dlaně stojící dospělé osoby. Hůlky by měly mít takovou délku, aby byly do úrovně ramen.

Oblečení musí každý zvolit podle intenzity běhu, respektive chůze. Na pomalé procházky se oblečeme podobně jako bychom šli pěšky. Pokud se chceme pohybovat rychleji, je ideální termotriko k odvádění tělní vlhkosti a k zabránění prochladnutí. Dále oblečeme raději víc tenkých vrstev, než jednu teplou bundu. Veškeré oblečení od kalhot až po čepici musí být pohodlné, aby nás při běžkování nijak neomezovalo. Obzvláště to platí o botách, které musí na noze dobře sedět.

Jak začít

Naprostí začátečníci by měli začít prostou chůzí po rovině, kdy těžiště těla je uprostřed stopy a kratšími kroky se pomalu suneme dopředu. Hole slouží v této fázi pouze jako opora stability a rovnováhy. Postupně se snažíme zkoordinovat pohyb nohou a paží až získáme pocit jistoty. Pak můžeme prodlužovat krok, dostávat lyže do skluzu tím, že přenášíme váhu z jedné lyže na druhou.

Po určité době získáme jistotu, pohyb bude přirozený a můžeme se vydat i na delší túru. Při mírných sjezdech lze používat soupažný odpich holemi. Naopak stoupání zdoláme lépe tvz. stromečkovým stylem, kdy lyže klademe do písmena V s patkami u sebe a špičkami od sebe. Pokročilí běžkaři mohou vyzkoušet i bruslařskou techniku.