Lidé si často myslí, že quinoa je celozrnná (podobně jako tolik známá bílá či hnědá rýže a jiné obiloviny). Ve skutečnosti se však jedná o semena, která můžete upravovat podobným způsobem. Připravte z ní salát nebo podávejte s grilovanou zeleninou místo rýže. A pokud hledáte nápad na jednoduchou snídani s vysokým obsahem bílkovin, vyměňte svou ovesnou kaši za vločky z quinoy, jejichž příprava je stejně nenáročná.

Quinoa se těší stále větší oblibě, a to z následujících důvodů. Za prvé, její příprava zabere jen pár minut – vaří se dokonce rychleji, než rýže. Za druhé, je chutná sama o sobě, na rozdíl od jiných obilovin, jako např. jáhel. Stačí přidat trochu olivového oleje, mořské soli a citronové šťávy či česneku a – mňam! Nadto všechno, quinoa má vysoký obsah bílkovin, je tudíž skvělou potravou pro vegetariány či vegany. Obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, je bezlepková a navíc bez cholesterolu.

Kulinářské etnology bude jistě zajímat, že tato pseudoobilovina byla po tisíce let hlavní potravou v andské oblasti Jižní Ameriky, jako jedna z mála plodin, kterou mohli staří Inkové pěstovat v tak vysoké nadmořské výšce. Quinoa je považována za tzv. starověké obilí, což znamená, že se pěstuje stejným způsobem, jako před tisíci lety.

Jak quinou vařit

Připravujeme podobně jako rýži. Zalijte vodou či zeleninovým vývarem a vařte na mírném ohni asi patnáct minut, dokud nezměkne. Občas lehce promíchejte. Jedním z nejoblíbenějších receptů je salát, kdy obohatíte quinou trochou grilované zeleniny a dresinkem. Tuto superpotravinu můžete i usmažit a podávat jako přílohu.

Salát s quinoou a avokádem

Potřebujete: 200g quinoy, 1/2l zeleninového vývaru, 2 zralá avokáda, ¼ kg cherry rajčátek, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, chilli paprička či koření podle chuti, čerstvá petrželová nať, pepř a sůl.

Postup: Quinou propláchněte ve vodě a vařte ve vývaru přibližně 10-15 minut, lehce dokřupava. Vodu vylijte a quinou nechte vystydnout. Avokáda oloupejte a nakrájejte na kostičky, cherry rajčátka rozkrájejte na půlky a vše smíchejte. Z oleje, citronové šťávy, chilli, petrželky, soli a pepře udělejte zálivku, kterou salát přelijte a dobře promíchejte.