Rotoped je jedním z nejpopulárnějších cvičebních strojů na světě. Nabízí totiž řadu výhod, které ho činí ideálním nástrojem pro dosažení vašich fitness cílů. Nezáleží na tom, jestli jste začátečník nebo pokročilý sportovec, rotoped je skvělou volbou pro všechny.

S čím vám může rotoped pomoci?

Pojďme se nyní tedy podívat na to, jak vám rotoped může napomoci při dosahování vašich cílů.

  • Hubnutí a zpevňování svalů
  • Snažíte se shodit nějaké to kilo? Rotoped vám v tom bude skvělým parťákem a nástrojem a pomůže vám na cestě za vaší vysněnou postavou. Jeho potenciál pro spalování kalorií je neuvěřitelný.
  • Představte si, že si dáte půlhodinovou jízdu na rotopedu. Nepůjde o žádnou lážo plážo jízdu, ale o intenzivní cvičení, do kterého dáte všechno. Podle studií můžete během této půlhodiny spálit až 300 kalorií! To je stejné množství, jako kdybyste 20 minut rychlým tempem běhali nebo 30 minut rychle plavali. Kromě samotného hubnutí ale také tvarujete celou svou postavu a zpevňujete svaly.
  • Navíc, pokud budete na rotopedu cvičit pravidelně, zrychlíte svůj metabolismus. Co to znamená? Vaše tělo začne spalovat kalorie rychleji, a to nejen během cvičení, ale i v klidovém stavu. Takže dokonce i když sedíte na gauči a sledujete svůj oblíbený seriál, vaše tělo bude pokračovat v práci a spalovat kalorie.
  • Zlepšení kardiovaskulárního systému
  • Když cvičíte na rotopedu, vaše srdce musí rychleji pumpovat krev do svalů, které pracují. To znamená, že s každým šlápnutím do pedálů se vaše srdce zdokonaluje v tom, co dělá nejlépe – udržuje vás naživu a v pohybu.
  • Pravidelné cvičení na rotopedu zvyšuje také vaši plicní kapacitu. A to tím, že nutí vaše tělo využívat kyslík efektivněji. Když si vaše tělo zvykne na to, že pracuje s menším množstvím kyslíku, vaše plíce se adaptují a zvyšují svou kapacitu, aby mohly dodat více kyslíku vašim svalům.
  • Při pravidelném cvičení navíc zjistíte, že se vaše vytrvalost dramaticky zlepšuje.
  • Minimální zátěž na klouby
  • Dalším velkým přínosem rotopedu je jeho šetrnost vůči kloubům. To znamená, že bez ohledu na intenzitu tréninku se vaše klouby nebudou nadměrně zatěžovat. To je zvláště klíčové pro někoho, kdo se zrovna zotavuje po úrazu nebo operaci.
  • Díky své šetrnosti ke kloubům je tak rotoped ideální pomůckou při rekonvalescenci.
  • Pryč se stresem!
  • Jak známo, při cvičení naše tělo vyplavuje endorfiny neboli hormony štěstí. Stres nás tak díky tomu opouští, máme mnohem lepší náladu a cítíme se čím dál tím lépe.

Jak často na rotopedu cvičit?

Možnosti a benefity, které nám rotopedy mohou přinést, už tedy známe. Ale jak často cvičit, abychom dosáhli požadovaných cílů? Kolikrát týdně a jak dlouho?

Pokud jste začátečník, začněte zlehka, třeba třikrát týdně. Jakmile si zvyknete, můžete přejít na pět cvičení týdně. Jste-li ale pokročilý cyklista, klidně sedněte na rotoped až šestkrát týdně. Kromě navyšování počtu cvičení nezapomeňte také zvyšovat jejich intenzitu a zátěž.

Co se týče délky, můžete začít s 20 minutami a postupně se dostat až na hodinu. Ale nezapomeňte, kvalita je důležitější než kvantita. Je lepší strávit 30 minut intenzivní jízdou než hodinu lehkým šlapáním.

Jak na rotopedu cvičit co nejefektivněji?

Jak na rotopedu cvičit? To záleží na vašich cílech.

Pokud chcete zlepšit výdrž, zkuste intervalový trénink. Začněte s mírným tempem po dobu 5 minut na zahřátí. Pak zvyšte rychlost na maximum, kterou můžete udržet, po dobu jedné minuty. Poté se na minutu vraťte k mírnému tempu. Opakujte tento cyklus po dobu 20 minut a pak si dejte 5 minut na „vyklusání“.

Chcete-li spálit tuk, zvolte trénink s nižší intenzitou. Vědci zjistili, že tělo začne spalovat tuk po 20 minutách nepřetržitého cvičení s mírnou intenzitou, takže se připravte na to, že budete šlapat 40 minut až hodinu.

Můžete také kombinovat oba typy tréninky a obden je střídat.

Zdroj obrázku: TORWAISTUDIO / Shutterstock.com