Je asi jasné, že stravovací návyky hubených lidí jsou podstatně jiné, než ty nás méně šťastných. Můžou si například dovolit poslouchat svůj hlad a nepřepočítávat každou kalorii. Ale také mají tendenci jíst pomaleji. Výzkumy prokazují, že čím pomaleji jíme, tím méně kalorií si tělo ukládá a tím spokojenější a plnější se cítíme po jídle. Vysoká rychlost je totiž spojená s vyšší BMI, alespoň podle Americké dietetické asociace.

Zní to sice přesvědčivě, ale co když jste u jídla spíš zajíc, než želva? Žádné strachy. Stejně jako každodenní cvičení nebo svačina v podobě čerstvého ovoce je všechno o zvyku. Máme pro vás 6 tipů, která vám usnadní zpomalení při jídle.

Buďte dostatečně hydratovaní filtrovanou vodou

Namísto toho, abyste se nalili litrem vody během několika vteřin, pijte po doušcích po každých pár kousnutí, doporučuje Amy Gorin, odbornice na výživu. Všechny tyto  přestávky na pití vás donutí pořádně polykat jídlo, položit si vidličku a udělat si pauzu před nabráním dalšího sousta.

Najděte potraviny, u kterých chvilku trvá, než je sníte

Myslíme třeba polovinu granátového jablka nebo nějaké oříšky, které jsou ještě ve skořápce, nebo dokonce jídla, která si musíte ještě sami dodělat na talíři, jako třeba tacos. Možná vám nepřijde nijak náročné, ale dělá to velký rozdíl, říká Gorin. Jedna studie chuti k jídlu zjistila, že subjekty, které se krmí pistáciemi ještě ve skořápce, spotřebovávají o 41 % méně kalorií na rozdíl od těch, kteří jedli už oloupané oříšky.

Zkuste jíst vaši nedominantní rukou

Pokud nechcete vypadat jako neohrabané dítě, které pohazuje jídlo všude kolem sebe, bude vás jezení nedominantní rukou nutit jíst pomalu a víc si uvědomovat, že jíte, radí Rebecca Lewis, dietoložka. Pomůže vám to sníst o 30 % méně, tvrdí studie University od Southern California.

Jezte hůlkami

Nepoužívejte hůlky jen pro typicky asijská jídla, říká Groin. Dokonce, i když jste profík v jejich používání, tyčinky nedokážou zdvihnout z talíře tolik jídla jako vidlička, takže si budete do úst vkládat menší sousta. Kupte si pěkný znovu použitelný set a udělejte ho přirozenou součástí vašeho stolování.

Kupte si malý červený talíř

Červená barva vysílá jasný signál STOP! do vašeho mozku, což má za důsledek, že budete schopni přestat jíst, když budete mít dost. Když si vyměníte velký talíř za malý a naplníte ho salátem, budete mít pocit, že jste toho snědli hodně. Navíc když začnete s malým talířem, je taky větší pravděpodobnost, že budete jíst delší dobu.

Nechte oběd pouze obědem

Zavřete notebook, vypněte televizi a schovejte někam telefon. Při zírání do jednoho z těchto zařízení se z vás totiž stává zombie, takže si neuvědomíte, co a jak rychle jíte. Když vás nic nebude rozptylovat, budete věnovat víc pozornosti jídlu, užijete si ho, sníte jej pomaleji a spokojeněji. Bon apetit!