Nespat kvůli dokončení důležitého úkolu se dá jednou za čas. Ale v dlouhodobém horizontu to může znamenat nižší produktivitu, zapomnětlivost a další problémy, které budou sabotovat váš výkon v kanceláři.

Proto je spánek pro vaši práci neskonale důležitý

Podle National Sleep Foundation by dospělí do 64 let měli spát sedm až devět hodin denně a starší 65 by měli zavřít oči na sedm až osm hodin. Pokud spánkovou pauzu budete dlouho odkládat, postaráte se o to, že budete mít jak krátkodobé, tak dlouhodobé problémy. Spánek má pro lidský organismus zásadní význam. Potřebujeme ho jak pro fyzické, tak pro psychické zdraví, zkrátka pro celkovou pohodu. To se pak odráží i v naší práci.

Ti, co pracují celou noc, nezvyšují svůj výkon

I když pracujete doslova ne dne v noci, ale pořád z vaší práce nevzniká nic kloudného. Nakonec noční sovy v práci selžou proto, že se celou noc nervovali s pracovními úkoly a snažili se je dotáhnout. Přitom se celý svět domnívá, že přepracovanost a nedostatek spánku jsou nutná daň za velké pracovní úspěchy, má to za následek jen globální epidemii vyhoření a stresu. Po 17 hodinách vzhůru se začne snižovat váš výkon, kognitivní a fyzické funkce. Váš výkon klesne, nestoupne. Proto už to vypněte a jděte spát.

Ztrácíte schopnost kreativity a hůř se rozhodujete

Ať už pracujete nebo se do rána díváte na Netflix, bude následující den narušená vaše schopnost mít ostrou pozornost jako břitva. A to se podepíše především v práci. Pokud máte dostatek spánku, jste nejenom fyzicky i psychicky zdatnější, ale i líp vyřešíte veškeré své povinnosti. Jste kreativnější, produktivnější, lépe se rozhodnete a budete pracovat efektivněji. Pak dosáhnete o poznání lepších výsledků.

Přibývají vám sick days

Po chvíli si začne spánková derivace vybírat daň i na vašem zdraví. Budete mít problémy s váhou, bude vám kolísat krevní tlak a budete se cítit hůř a hůř. To přináší hned dvojí pohromu. Ztratíte klid kvůli svému zdraví, a pokud budete neustále vylehávat doma, nakonec i svoji práci. Kvůli tomuto přichází o peníze celé rodiny. Navíc vás může spánkový dluh doslova zabít. Spaní méně než 6 hodin denně je jasnou příčinnou dřívější smrti!

Vaše nálada a mysl se vytrácejí

Nemůžete se soustředit při prezentacích a práce vám utíká mezi prsty víc, než kdy předtím? Nedostatek spánku vám naruší celodenní rytmus. Když nespíte pravidelně, biologické a kognitivní procesy jsou zmatenější. Dramaticky to ovlivňuje vaše duševní činnost. Proto máte pocit, jako byste měli v hlavě hustou mlhu. Někdy stačí i krátké zdřímnutí a bude vám o mnoho lépe.

Nejste schopni uchovat si v hlavě informace

Pokud vaše mysl byla ostrá jako připínáček a zapamatovali jste si všechno i do posledního detailu a najednou si pomalu nemůžete vzpomenout, kde bydlíte, jděte si okamžitě lehnout. Pokud máte dostatek spánku, který má šanci se dostat do REM fáze, snadno uchováváte vzpomínky. Při REM fázi totiž mozek přemísťuje vzpomínky z krátkodobé, do dlouhodobé paměti. A Když se do REM spánku nedostanete, nemůžete si nic pamatovat. Pokud tři noci za sebou spíte méně než 5 hodin, může se váš mozek dokonce poškodit trvale.

Přicvakli jste si prst sešívačkou…už zase

Jestli máte fyzicky náročnou práci, nemusíme diskutovat o tom, že je nedostatek spánu nebezpečný. Ale i pokud pracujete v kanceláři, může vás po cestě do práce srazit tramvaj kvůli vaší nepozornosti. Podle Národní nadace spánku jsou unavení zaměstnanci o 70 % náchylnější ke úrazu na rozdíl od jejich kolegů vyspaných do růžova. Pokud nám stále nevěříte, máme příklad za všechny. Slyšeli jste o jaderné katastrofě v Černobylu? Zavinili ji na smrt unavení zaměstnanci.

Jste nerudní

Naštve vás každá maličkost i při small talks v kuchyňce v práci? Pokud jste podráždění, naštvaní a nepřátelští, chybí vám spánek. Jeho nedostatek se totiž významně podepisuje na vaší schopnosti ovládat emoce. Jednoduše nemáte síly být přátelští a empatičtí, ale ani maskovat svoji špatnou náladu. Udělejte sobe i okolí laskavost a tuto noc si dopřejte poctivých 8 hodin spánku.