Že nevíte, co to je? Jedná se o podzemní hlízy zvláštního druhu slunečnice. Na pohled mají nevábný vzhled, ale našemu tělu nabízejí celou řadu benefitů. Lze je pořídit i v období zimním, díky čemuž si můžeme dokonale zpestřit naši stravu. Potraviny z topinamburu nabízí e-shop diatop.cz, kde naleznete i celou řadu zajímavých receptů a informací.

Jaké výhody topinambury nabízejí?

Fungují jako přírodní antioxidant a probiotikum, pomáhají detoxikovat naše tělo, podporují imunitu, vitalitu, metabolismus a zlepšují trávení, neobsahují lepek a mají nízký glykemický index.

  • Imunita a vitalita

Nejdůležitější látkou, kterou topinambury obsahují, je inulin. Jedná se o nerozpustnou dietní vlákninu, která účinkuje jako přírodní probiotikum a díky tomu podporuje naše trávení. Kromě toho chrání střeva proti zánětlivým a nádorovým onemocněním a podporuje množení přátelských bakterií, které se nacházejí v tlustém střevě. Díky tomu dochází i ke zlepšení naší imunity. Inulin však také patří mezi přírodní antioxidanty a podporuje detoxikaci organismu. Tím chrání naše tělo před volnými radikály, které způsobují celou řadu zdravotních komplikací.

  • Podpora redukce hmotnosti

Díky nízké energetické hodnotě jsou topinamburové hlízy dokonalou dietní potravinou, kterou lze využít během redukční diety. Z topinaburu se vyrábějí lehké dietní pochoutky, které jsou vhodné i pro malé děti. Tělu dodají potřebnou energii a vitalitu, zařadit by je tedy měli do svého jídelníčku i starší generace.

  • Součást jídelníčku celiaků a diabetiků

Inulin pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a také glykemický index potravin, je tedy vhodný pro lidi trpící cukrovkou.

Vzhledem k tomu, že topinambury neobsahují škroby, mohou je do svého jídelníčku zařadit i lidé trpící nesnášenlivostí lepku nebo ti, kdo se chtějí lepku vyhýbat.