Někdy jsme tak zaneprázdnění, že zapomínáme být vděčni za své tělo a za to, co díky němu můžeme dělat. Pravdou je, že jsme naživu jen díky brilantní biochemii a žijeme s 90 000 kilometry cév a naše tělo produkuje každou sekundu 25 milionů nových buněk.

Co je ještě úžasnější, je fakt, že biliony různých buněk v těle byly vytvořeny ze stejného uhlíku, dusíku a kyslíku, jaký je ve hvězdách, které jasně zářily před miliardami let. Jinými slovy: Jsme doslova z hvězdného prachu. A zatímco má každá z těch bilionů buněk nějaký účel, mají také jedno společné: Ke správné funkci potřebují vitamin D.

Vitamin D je známý jako „sluneční“, protože jeho dostatek nelze získat jen z potravy. Místo toho ji naše úžasná těla získávají díky největší hvězdě na obloze – ze Slunce. Vaše tělo absorbuje sluneční světlo pomocí cholesterolu, který ho pomáhá přeměnit na formy vitaminu D. Tento vitamin je rozpustný v tucích a funguje vlastně spíše jako hormon, jelikož reguluje stovky různých procesů v těle. Vitamin D (spolu s hormony štítné žlázy), jsou jediné dva typy hormonů, které potřebuje každá buňka vašeho těla.

Chcete vědět, v čem přesně je tento „sluneční“ vitamin důležitý? Zde je průvodce…

Antidepresivum

Jedním z důvodů „zimního splínu“ je fakt, že během těchto měsíců se snižuje množství slunečního svitu. Nízká hladina vitaminu D je spojena až se 14-ti % nárůstem deprese a až 50% nárůstem pokusů o sebevraždu. Zde je vidět, jak moc je vitamin D důležitý.

Redukuje astma

Studie ukazují, že vyšší příjem vitaminu D u těhotných matek snižuje riziko, že jejich dítě onemocní astmatem o 40 %. A další výzkumy naznačují, že vitamin D nás chrání proti infekcím horních cest dýchacích.

Vyvážení autoimunity

Vitamin D je nedílnou součástí vyváženého imunitního systému. Není žádným překvapením, že nízké hladiny vitaminu D jsou spojeny s řadou autoimunitních onemocnění, jako je například Parkinsonova choroba, cukrovka prvního typu, zánětlivá střevní onemocnění či problémy se štítnou žlázou (jako je např. revmatoidní artritida

Posiluje kosti

Většina lidí o tom ví, přesto tento fakt stojí za zmínku. Vitamin D brání poruchám kostní tkáně a posiluje vaši kosterní soustavu.

Zlepšuje myšlení

Nízká hladina vitaminu D je často spojena se zhoršením paměti a vyšší pravděpodobností výskytu onemocnění mozku, jako je například Alzheimerova choroba.

Bojuje s rakovinou

Lidé s optimální hladinou vitaminu D mají nižší výskyt rakoviny prstu, prostaty, tlustého střeva, vaječníků i slinivky břišní. Také se zdá, že tento vitamin je schopen ničit a bránit růstu nových nádorových buněk až o 50 %.

Zlepšuje plodnost

Bylo prokázáno, že vitamin D je nedílnou podmínkou pro zdravé spermie a zvýšení pravděpodobnosti zdravého těhotenství.

Chrání srdce

Nízká hladina vitaminu D a kratší pobyty na slunci jsou spojeny s větším výskytem infarktu a mozkové mrtvice.

Zklidňuje zánět

Zánět je společným pojítkem s většinou chronických zdravotních problémů a vitamin D má jedinečnou schopnost tyto zánětlivé bouře umlčet.

Podpora metabolismu

Podle jedné studie dodávky vitaminu D po dobu 12 týdnů, snížily tělesný tuk o 7% … Nízká hladina vitaminu D je také spojena s metabolickým syndromem, který je předchůdcem cukrovky 2. typu.

Zlepšuje fyzický výkon

Bylo dokázáno, že pravidelné doplňování tohoto vitaminu vede ke zvýšení svalové síly a fyzické výkonnosti. Dle některých studií je také dostatečný příjem vitaminu D spojen s až 20-ti % úbytkem na váze.

Vliv na lepší spánek

Dostatečná hladina vitaminu D je spojena se zvýšenou kvalitou spánku.

Jak si doplnit vitamin D?

1. Otestujte si hladinu vitaminu D

Ve funkční medicíně chceme dosahovat optimální zdravé hladiny, která se u vitaminu D nachází někde mezi 60 a 80 ng/ml, v závislosti na jedinci.

2. Ven na slunce

Denní pobyt na slunci – 20 až 60 minut (v závislosti na místě pobytu a typu vaší pleti), je skvělý způsob, jak zvýšit hladinu vitaminu D.

3. Optimalizujte svou stravu

Nejlepší zdroje vitaminu D: olej z tresčích jater, sardinky, losos, makrely, tuňák, kaviár, vejce, houby

4. Nebojte se suplementace

Vzhledem k tomu, že většinou je obtížné dostat dostatek vitaminu D výhradně z potravin a většina z nás netráví dostatek času venku, suplementace je občas nezbytná. Vzhledem k tomu, že vitamin D je rozpustný v tucích, nejlepší jsou doplňky jako kapky či kapsle obsahující MTC či kokosový olej.

Každé dva nebo tři měsíce se nechejte znovu otestovat a pamatujte, že stejně jako u ostatních věcí, i v případě vitaminu D platí zlaté pravidlo: „Všeho moc škodí.“

5. Využijte vitaminové synergie

Když se hladina vitaminu D ve vašem těle vyrovná, je dobré ohlídat si i další vitaminy rozpustné v tucích: A, E a K2. Jsou důležité samy o sobě a pomohou vyrovnávat množství vitaminu D, aby byl biologicky dostupnější a aby se zároveň jeho hladina příliš nenavýšila.