Mňam, borůvku asi netřeba podrobně představovat. Většina z nás v létě podniká útoky na borůvčí v lese s touhou nasbírat co nejvíce modrých plodů, aby bylo na koláče, na borůvkové knedlíky, do buchet, na marmeládu, do pohárů atd. Jenže borůvka není jen lahodný pokrm, ale i léčebná bomba, kterou má každý z nás na dosah.

Sbíráme i listy

V borůvčí nesbíráme jen plody, které jsou zdrojem vitaminu A1, B2, B5, B6 a C, a i hořčíku, vápníku, manganu, mědi, chromu, zinku a velkého množství antioxidantů, ale zkraje léta i listy, které následně sušíme. Z nich pak vaříme čaj, který je vynikající na střevní a žaludeční potíže. Listy borůvky se rovněž přidávají do směsi proti cukrovce.

Léčivé účinky

Účinky borůvek jsou úžasné a léčebný „zaběr“ díky všem látkám, které obsahují je velký. Borůvka působí jako prevence proti rakovině, infarktu, mrtvici, pomáhá při regeneraci oční sítnice, při léčbě lupénky, ekzému a opařenin, při zvápenatění a kornatění cév, anginy pectoris, při křečových žílách, působí při zánětech ústní dutiny, žaludečních či střevních potížích, má pozitivní účinek na ledviny a močové cesty, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zpevňuje stolici, dezinfikuje střeva, zvyšuje pevnost a pružnost cév, zpomaluje stárnutí.

Připravte si…

Čaj z listů – 2 lžičky sušeného borůvčí zalejeme 50cl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat a poté přecedíme.

Nálev z listů – 1 polévkovou lžíci listů zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 15 minut vylouhovat, pijeme 3x denně při cukrovce.

Odvar z plodů – 1 polévkovou lžíci plodů zalijeme 1/4 1 vody, vaříme 20 minut, necháme vylouhovat a scedíme. Pijeme 3x denně při chronickém průjmu nebo zánětu střev.

Tinktura z borůvky – 100 g čerstvých plodů zalijeme 1/2 1 vodky, necháme 2 týdny vylouhovat, slijeme, plody vymačkáme. Užíváme jednou denně před obědem na posílení cév, při vysokém cholesterolu, jako prevenci infarktu a srdeční ischémie.

Tip pro labužníky – borůvkové víno: 5 l borůvek nasypeme do láhve. Svaříme 1,5 kg cukru s trochou vody. Po vzniku husté tekutiny přidáme hřebíček, skořici a necháme vychladnout. Roztok nalejeme na borůvky a po 3 měsících pijeme.