Je dobře známo, že nedostatky některých vitaminů a minerálních látek mohou vést k závažnému poškození imunity a zvýšené náklonnosti k infekcím, které vám způsobí celoživotní následky. Když ale doplníte podstatné vitaminy přírodními způsoby, pomůže vám to udržet optimální rovnováhu.

Výzkumníci z Nového Zélandu se pustili do zkoumání zeleného zázraku jménem kiwi. Dali do Petriho misky pyré z kiwi a přišli na to, že zvyšuje aktivitu mozkových buněk a zvyšuje odolnost proti tetanu. Ale stane se s lidmi to samé, co se dělo v Petriho misce?

V jiné studii zase zjistili, že dvě související sady imunitních genů reagují na to, když sníte tři kiwi denně. Ale to nám má skutečně pomoct při boji s infekcí odpověď jsme neznali až donedávna.

Výzkumníci na Novém Zélandu zjistili, že jedením kiwi snížíte závažnost a délku trvání infekce horních cest dýchacích. A proč se vědci jali zkoumat zrovna kiwi? Studii sponzorovala firma, která má patent na kiwi pyré.

Do studie se zapojilo několik desítek postarších jedinců, kteří byli rozděleni do dvou skupin. Jedli buď dva banány denně, nebo čtyři plody kiwi po dobu jednoho měsíce. Pak se prohodili, tedy skupinka, která jedla banány, přesedlala na kiwi a obráceně. Důvodem pro poskytování banánům lidí byl placebo efekt pro alternativní ovoce s nižší výživovou hodnotou.

Cílem této studie bylo zjistit, zda pravidelná konzumace snižuje výskyt, trvání a závažnost příznaků infekce horních dýchacích cest a nachlazení. Snížení celkového dopadu bylo minimální, ale kiwi výrazně snížilo závažnost a trvání ucpaných dutin a bolesti v krku. Nemocní, kteří se cpali banány, trpěli bolestí krku dál. Jedlíci kiwi pozorovali už po dvou dnech zlepšení.

Důvodem praktikování výzkumu na starších jedincích byla jejich zvýšená náklonnost k infekcím dýchacích cest. Další ohroženou skupinou jsou malé děti, které trpí těmito nemocemi dvakrát častěji než dospělí jedinci. V jiné studii zapojili do výzkumu právě 66 dětí předškolního roku. U 45 % dětí se projevilo zlepšení symptomů a uzdravily se dřív. To by znamenalo, že jedením kiwi zlepšujete šance na brzké uzdravení třeba o 50 %.

Toto exotické ovoce by se mělo stát vaší denní porcí zdraví. Bohužel však není pro každého. Spousta lidí na ně má alergii, stejně jako na mléko, vejce a arašídy. Takže nemůže pomoct každému, některé by spíš mohlo přivést do hrobu.