Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, pak by houbička Shitake rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Proč? Nejenže se jedná o jeden z nejzdravějších pokrmů na Zemi, ale navíc i báječně chutná!

Shitake pochází z Japonska, kde má její pěstování téměř dvoutisíciletou tradici. V současnosti je rozšířená i v Americe a Evropě a celosvětově patří tato nenápadná houba s hnědým kloboukem spolu se žampiony k nejoblíbenějším na světě. Není se ani čemu divit, neboť má obrovský léčivý potenciál a její pravidelná konzumace se doporučuje jako prevence mnohých civilizačních chorob.

Účinky hub Shitake

A jaké zázračné účinky můžete od tohoto pokrmu očekávat? Nejenže snižuje hladinu cholesterolu v krvi a potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku, ale má také pozitivní vliv na játra a trávicí systém. Doporučuje se při problémech s pletí, migrénách a potížích s klouby. Navíc je významným zdrojem vitaminů B1, B2, B3 a D, obsahuje také draslík, železo a fosfor.

Pro ty z vás, kteří dbají na štíhlou linii, máme další skvělou zprávu. Houba má nízkou kalorickou hodnotu, přitom vás dostatečně nasytí. Při její přípravě se meze fantazii nekladou – lze ji vařit, smažit, fritovat, zapékat i udit, stejně tak ji můžete použít jako přílohu k masu či jako jeho náhražku místo masa. Dají se z ní připravit také chutné polévky a omáčky (hlavně k těstovinám) a použít ji můžete i do salátů či toustů.

Tento pokrm seženete téměř v každé zdravé výživě, prodejnách s asijskými potravinami, jednoduše přes internet, či si Shitake můžete vypěstovat sami. Čerstvé vám chladničce vydrží až dva týdny a pokud chcete ještě trvanlivější variantu, k dostání jsou i houby sušené, které je dobré před další úpravou nechat nabobtnat ve vařící vodě.

TIP: Pokud nemáte rádi houby, ale přesto chcete vyzkoušet jejich účinky na zdraví, sáhněte po výtažcích. Extrakt z shiitake obsahuje všechny zdraví prospěšné látky v koncentrované podobě.