Také milujete ten pocit, když vám běhá mráz po zádech, chloupky na těle se ježí vzrušením a napětím se tají dech? Pak je pro vás tzv. temná turistika to pravé ořechové. Jedná se sice o relativně nový pojem (byl zaveden v roce 1996 ve Velké Británii), avšak své přívržence si našel mnohem dříve. Například už v roce 1815 sledovala šlechta z bezpečné vzdálenosti bitvu u Waterloo.

A co si tedy konkrétně pod pojmem temná turistika neboli dark tourism představit? Při těchto temných výletech rozhodně neočekávejte pohodovou atmosféru. Dark tourism vás zavede na místa ponurá, strašidelná či taková, která se „chlubí“ tragickou minulostí. Mezi typické atraktivity patří hrady a bojiště, místa živelných katastrof, teroristických útoků, popraviště, ale také místa smrti slavných osobností či zábavní centra hrůzy.

Jaká temná místa navštívit

„Ground Zero“ v New Yorku, nacistický vyhlazovací tábor Auschwith-Birkenau v Posku, památník v Hirošimě, bývalá jaderná elektrárna Černobyl na Ukrajině, dům Anny Frankové v Amsterodamu či londýnský park hrůzy Dungeon – to jsou nejslavnější světové „dark“ atraktivity.

Temná turistika v Čechách

Pokud i vy chcete zažít bouři emocí, nemusíte šetřit peníze na zahraniční cestu. S temným turismem můžete začít už v Čechách. Příznivci historie II. světové války navštěvují bývalý internační tábor pro Židy Terezín, který sloužil jako přestupní stanice do vyhlazovacích táborů, chrám sv. Cyrila a Metoděje, kde se skrývali atentátníci na R. Heydricha či vyhlazené obce Lidice a Ležáky. Návštěvníci Prahy by neměli vynechat největší pražské pohřebiště Olšany, Nuselský most, dříve velmi oblíbený sebevrahy či baziliku sv. Jakuba, k němuž se váže legenda o useknuté ruce zloděje, která dodnes visí v interiéru. Příznivci muzeí jistě ocení muzea mučicích nástrojů v Českém Krumlově či Valticích a fandové bitev využijí možnost navštívit bojiště Slavkov u Brna, které je dnes unikátním památníkem s mírovým posláním.