Pokud vlastníte kočku, určitě znáte ten příjemný pocit, když se po náročném dni vrátíte z práce a váš miláček se k vám začne tulit. Jemné předení, hřejivý kožíšek a milé vzezření dokáže vždy po náročném dni rozveselit a přinést duši opětovný klid. Pokud opravdu kočky léčí lidi, jak to dělají? Jsou tyto malé predátorky přínosem pro fyzickou i psychickou pohodu majitele?

Kočičí schopnost zvrátit nemoc pozorovali již starověcí Egypťané. Nicméně pro tuto teorii dlouho neexistovaly důkazy, neboť civilizace neměla dostatečné znalosti pro výzkum. První hloubková analýza kočičího vlivu na lidské zdraví byla provedena v 70. letech. Vědci chtěli zjistit, zda kočky opravdu mohou léčit. Dvě skupiny subjektů (po 30 – ti osobách), obdržely stejný lék. Lidé z první skupiny denně komunikovali s kočkami po celý průběh léčby. O měsíc později podstoupili všichni pacienti kompletní vyšetření: Výsledky testů se zlepšily v obou skupinách, ale stav pacientů z té první byl více než uspokojivý. Znamená to tedy, že kočky mohou léčit? Zřejmě ano – kalifornští vědci zopakovali pokusy v Británii, Německu i Japonsku a pokaždé slavili tito malí vousatí lékaři úspěchy. Ten samý výzkum byl proveden také se psy, králíky a dalšími domácími mazlíčky. Ukázalo se však, že žádné jiné domácí zvíře nedokáže tak účinně ovlivnit zdraví pacienta, jako kočka.

Důvody pro výrazný léčebný efekt felinoterapie

Zvídavá lidská mysl nemůže být uspokojena jen částečnou znalostí: čím více se učíme, tím více vyvstává otázek. Poté, co vědci zjistili, že kočky mohou léčit lidi, začali se zajímat o proces samotný. Proč se to tedy děje? Bohužel na tuto otázku dosud nemáme jednoznačnou odpověď. Existuje však několik odlišných teorií, jimiž se vědci zabývají.

Emocionální rovnováha je velmi důležitým faktorem pro brzké uzdravení. Strach ze smrti, bezmoci, strach z budoucnosti… To vše může vést k těžkým depresím, nervovým poruchám a chronickému stresu. Mírumilovná kočka a její ospalý klid jsou skvělým příkladem filozofického přístupu k životu. Stačí jen jeden pohled na toto nádherné zvíře a hned pochopíte, jak může léčit. Obzvlášť patrný je pozitivní efekt u pacientů trpících duševními poruchami. Někdy se tito lidé snaží uklidnit svůj nervový systém procházkami po místnosti, hýbáním paží či kýváním. Hlazení kočky a rozmluvy s ní, bez potřeby cokoli skrývat, je jistě úžasným lékem na pocuchané nervy.

Vrnění kočky se zase používá jako zvuková terapie. V mnoha zemích byl studován proces, jak tento zvuk přispívá k léčbě. Mechanismus tohoto jevu je sice stále nejasný, jisté ale je, že příznivý vliv má. Předení například urychluje regeneraci kostní tkáně u zlomenin, odstraňuje bolest při artritidě či pozitivně ovlivňuje stav kloubů.

Interakce elektromagnetických polí je velmi zajímavý proces. Jak víme, každý živý organizmus je tímto polem obklopen. Poté, co byly jeho hodnoty měřeny u člověka, vědci dospěli k názoru, že existují faktory, které mění frekvenci kmitání. Například u onkologicky nemocných pacientů je pevnost tohoto pole slabší.

Žádná mystifikace, jen čistá fyzika. Proč tedy kočky léčí lidi? Faktem je, že tato úžasná zvířata pracují na absorpci negativní energie. Je známo, že například elektrické spotřebiče vyzařují energii, která má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Pro kočky však toto záření není vůbec nebezpečné. Existují dokonce názory, že ho kočky mají rády – to je také důvod, proč spí vaše micka tak často na pračce, v blízkosti televize nebo na klávesnici vašeho notebooku. Teoreticky kočka vycítí abnormální výkyvy vyplývající z nemoci a tím, jak tráví čas s pacientem, pohlcuje škodlivou energii, čímž se stav nemocného opět přiblížuje k normálu. Je samozřejmě nepravděpodobné, že by kočky byly schopny vyléčit nemoc samotnou, ale symptomy skutečně odstranit mohou.

Mohou léčit všechny kočky?

A jaké kočky jsou nejlepšími léčiteli? Obecně se doporučuje kočka naprosto zdravá a klidná. Felinoterapie má také výraznější efekt u dospělých jedinců, než u koťat. Není pravda, že barva a typ srsti mají v této věci význam a názor, že vykastrované kočky léčit nemohou, je také jen mýtem.

Průběh léčby

Principem felinoterapie je soustavné pozitivní působení kočky na vybranou skupinu/jedince, s cílem rozvíjet harmonii, a to především v duševní oblasti. V současnosti jsou uznávány čtyři různé metody. První z nich je založena na přímém kontaktu s kočkou a má za cíl rozvíjet sociální dovednosti člověka. Zahrnuje hlazení zvířete, hraní a péči o něj. Druhá z metod je zaměřena na zlepšení fyzického či psychického stavu člověka. V praxi opět znamená přímý kontakt s kočkou – hlazení, hry atd… Další metoda je zaměřená na děti a jejím cílem je zlepšit výchovu a vzdělávání. Provádí se formou přednášek, besed či zájmových kroužků. Poslední metoda se soustředí na navození psychického klidu osob, které se ocitly v krizovém prostředí. Týká se například lidí, kteří zažili živelné katastrofy, teroristické či kriminální činy.