Vlčí boby dodávají krásu každé zahradě, ale málokdo je zná i jinak. Tato vytrvalá rostlina sestávající se ze špičatých květů z rodiny luštěnin, dostala svůj název také podle odlehlých oblastí, kde se potulují vlci.

Obvykle se vyznačuje mnoha barevnými květy, často fialovými nebo modrými, ale výjimkou nejsou ani jiné barvy, např. červená, bílá, krémová, karmínová, růžová a žlutá. Divoké odrůdy lupiny v přírodě jsou však jedovaté, těm se vyhněte obloukem. Obsahují toxické alkaloidy.

Existuje tak spoustu odrůd, ale nás bude především zajímat, jaké má lupina zdravotní účinky na lidský organismus. Dobročinná síla této rostliny je známá již před 2 000 lety z Egypta. Díky luštěninové povaze je velmi příznivá pro zemědělce a jiné botaniky. Zabraňovala vyčerpání půdy – tvoří bohatší půdu na kyslík a zabraňuje růstu plevelu včetně jeho šíření. Vlčí bob byl široce pěstován v oblasti Středozemního moře. Miluje kyselou písčitou živnou půdu. Sladké lupiny se staly oblíbenou součástí evropské kuchyně. Dříve sloužily i jako potrava pro drůbež a dobytek.

Mohou být v podstatě náhradou sóji

Namočené ve slaném nálevu a česneku jsou vynikající a zdravou pochoutkou místo nezdravých chipsů. Servírují se např. k pivu. Z vlčího bobu lze také vyrobit mouka, která se pyšní velmi dobrým obsahem bílkovin. Je vysoce výživná, a to je jedna z hlavních výhod lupiny. Z lupiny se také vyrábí jedlý olej. Lupiny se prodávají již nakládané. Jejich slupka se doporučuje vyplivnout.

Nutriční hodnota je velmi vysoká

Semena lupin jsou plná vlákniny a bílkovin, oproti tomu mají nízký obsah tuku (ztratíte tělesný tuk a zhubnete – vláknina vás navíc zasytí). Podíl bioaktivních sloučenin – zejména antioxidantů, je užitečný v prevenci rakoviny a kardiovaskulárního onemocnění. Lupiny mohou být přidány do proteinových koktejlů a určitě najdete i jejich další využití pro vegany a vegetariány.

Chovají se jako probiotika, chrání tedy i střeva a zabraňují zácpě. Je tu také arginin – aminokyselina napomáhající při snižování hladiny cukru a cholesterolu v krvi, rovněž při hypertenzi ke snížení krevního tlaku.