Myslíte, že mikrovlnka je dobrá jenom na ohřívání studeného jídla? Použijte následující triky k tomu, abyste napěnili mléko, udělali z cukru prášek, vyšlehali francouzský toast a ještě mnohem, mnohem více.

Oloupání česneku

Dejte česnek na 15 sekund do mikrovlnky a jeho bílý obal z něj sklouzne jako mávnutím kouzelného proutku. Voda v česneku se totiž odpařuje a porušuje vazbu mezi slupkou a povrchem samotného česneku, takže z něj rychle sklouzne.

Vzkříšení starého pečiva

Jejda! Pečivo je sice doma a není třeba ho kupovat, ale nechali jste otevřený sáček nebo chlebník, takže ztvrdlo. Žádné strachy. Zabalte bochník nebo tvrdou bagetu do vlhké papírové utěrky a nechte ho ohřívat v mikrovlnce na 20 sekund. Pečivo do sebe z látky nasaje vlhkost, ale ne zas tolik, aby bylo rozmočené. Dobrou chuť!

Pro snadnější odšťavňování

Předtím, než zbavíte pomeranče nebo citrony jejich šťávy, zkuste dát nenakrájené ovoce na 10 sekund do mikrovlnky. Její vlny uvolní vlákna uvnitř ovoce a usnadní vám vymačkat šťávu do poslední kapičky.

Pražené oříšky

Dejte v misce hrst ořechů do mikrovlnné trouby, zakápněte trochou oleje a nechte ohřívat po dobu 60 vteřin. To proveďte několikrát s tím, že každou minutu oříšky promícháte. Celková doba pražení závisí na typu oříšků, ale bude to něco okolo 5 minut. Tento trik funguje dokonce i pro dýňová a slunečnicová semínka.

Udělejte z tvrdého cukru zase krupici

Když váš hnědý cukr ztvrdne a je pevný jako skála, nemusíte ho rozbíjet kladivem nebo vyhazovat. Navlhčete papírový ubrousek, dejte do něj cukr a vložte do sáčku. Pak zapněte mikrovlnku na 25 vteřin. Vlhkost z papírové utěrky se přenese na cukr a udělá z něj zase krupici.

Těsto hned nakynuté

Děláte si domácí pizzu nebo si zkoušíte po domácku péct chleba? Kynutí těsta může při pokojové teplotě zabrat i několik hodin, ale vaše mikrovlnka ho zvládne nakynout za 15 minut. Umístěte dozadu do mikrovlnky šálek s vodou. Těsto nechte uprostřed a nastavte na mikrovlnce nejnižší výkon na 3 minuty. Pak nechte těsto venku po dobu 6 minut. Bude dvakrát tak rychleji připravené k pečení!

Tekutý med

Pokud jste zapomněli na vaši sklenici s medem a on zatím zvládl zkrystalizovat, jednoduše odstraňte víko a nechte ho v mikrovlnce ohřívat na dobu 30 až 40 vteřin, tedy dokud se mu nevrátí jeho původní tekutost. Ale pozor, určitě tohle nedělejte s medem v plastových medvědech. Víte, co se stane? Medvěd a med splynou v jedno.

Snadnější loupání okurků

Tykve a kořenová zeleniny se někdy loupou těžko. Abyste si to zjednodušili, dejte zeleninu na 2 až 3 minuty do mikrovlnky nastavené na nejnižší výkon. Kůže zeleniny bude pak pružnější a mnohem poddajnější při loupání a řezání. Jen si dejte pozor při vytahování ven, abyste si nepopálili prstíky.

Aby šlo loupání cibule samo

Abyste se vyhnuli pláči při krájení cibule, omyjte ji a dejte ji na půl minuty ohřát. Při krájení cibule totiž poškozujete její buněčnou strukturu, a proto se uvolňuje sírový plyn. Tento plyn dráždí slzné kanálky ve vašich očích. Ale tím, že cibuli ohřejete, z ní vypaříte enzymy, které mají na svědomí uvolňování plynu.

Křupavější slanina

Dejte plátky slaniny na talíř a přikryjte je mísou. Stačí jedna minuta a ze slaniny se odpaří tuk, který může za to, že slanina nekřupe tak, jak byste rádi. Stačí tento jednoduchý trik a bude!

Napěnění mléka

Vykašlete se na nakupování drahých přístrojů na cappuccino. Místo toho nalijte mléko do keramické nádoby, ale jen do poloviny, to aby na pěnu zbyl vůbec nějaký prostor. Nádobu přikryje a nechte ohřívat na vyšší intenzitu po dobu 30 až 60 sekund. A voilá! Je z něj pěna! Teď stačí nalít do vaší oblíbené kávy.

Rychlá příprava kuskusu

Potřebujete mít rychle hotovou večeři? Opláchněte v misce 1 hrníček kuskusu, přidejte 2 šálky vody, přikryjte a nechte vařit v mikrovlnce po dobu 6 minut. Pak odkryjte, promíchejte a ještě vraťte do trouby na další 2 minuty. Pak ji nechte 5 až 10 minut odpočívat. Bude tak mít čas absorbovat přebytečnou vodu. A večeře je hotová!

Francouzské toasty trochu jinak

Abyste měli pozdní snídani hotovou za 5 minut, stačí na dně hrnku rozpustit trochu másla a naplnit až ke kraji nakrájeným chlebem. Pak v jiném hrníčku smíchejte 1 vejce, 3 lžíce mléka a skořici. Vše důkladně promíchejte. Nelijte směs do prvního šálku a dejte na minutu do trouby.

Příliš křehký salát

Zelené listy salátu chutnají přímo úžasně! A jsou skvělé na balení dalších surovin. Ale jsou taky velmi náchylné k potrhání, zejména když jsou čerstvé. Abyste do nich mohli pohodlně zabalit libovolné množství jídla, dobře je umyjte a nechte na 10 sekund v mikrovlnce.

Okamžitě měkké fazole

Zapomněli jste přes noc namočit fazole? Dejte je do velké mísy se 3 šálky vody na každý jeden šálek fazolí. Nastavte troubu na vysoký výkon a přiveďte fazole do bodu varu, což zabere asi 12 až 15 minut. Pak fazole vyjměte a nechte minutu odstát. Vychladlé fazole znovu opláchněte ve vodě.

Máslo s příchutí

Zkuste změnu a udělejte si chleba s máslem tak trochu jinak. Dejte do mikrovlnky pořádný kus másla a ohřívejte v 30 sekundových intervalech, dokud úplně neroztaje. Pak přidejte špetku soli a čerstvé lístky šalvěje nebo třeba chilli. V zahřívání pokračujte v 30 vteřinových intervalech, dokud nezačne vonět. Pak nechte ztvrdnout a mažte na chleba. Chuťovka!