Červen oči, svědění a zanícení očí není nikdy příjemné. Zjistěte, co může být příčinnou těchto nepříjemných pocitů a jak se jim pro příště vyhnout.

Suché oči

Suché oči jsou jednou z nejčastějších příčin podlití krví. Vaše oči jsou totiž podrážděné a zanícené. Za to může obvykle zánět. V poslední době je však častou příčinnou i nadbytek času stráveného před obrazovkou počítače. Zkuste používat umělé slzy nebo některé z domácích prostředků pro zvlhčení očí.

Alergie

Mnoho lidí si neuvědomuje, že za jejich krví podlité oči jsou zodpovědní domácí mazlíčci. Někdy stačí věnovat jejich srsti dostatek pozornosti a oči budou v pořádku. To znamená vyčesávat je nebo je stříhat. Ale i krátká srst není výhra, protože se vám může do oka zabodnout. Ostatními příčinami alergie jsou sezónní rostliny a prach. Proto udržujte vás domov čistý a to zejména v období, kdy všude kolem poletuje spoustu pylů. Vyměňte taky váš koberec za plovoučku. Pokud to nepomůže, zajděte si k doktorovi a prozatím zklidněte oči studenými podklady.

Některé léky

Je spousta léků, na něž lidé reagují zarudnutím očí. Patří mezi ně třeba antihistaminika, prášky na spaní, léky proti úzkosti a pilulky proti bolesti (třeba ibuprofen). Vysušují oči a ty jsou pak červené kvůli snížení průtoku krve v tkáních očí. Používejte umělé slzy.

Menopauza

Starší ženy jsou bohužel mnohem více náchylné k suchým červeným očím, protože jsou právě v menopauze. Měnící se úroveň hormonů, ztráta jejich rovnováhy vysušuje oči a to vede k zarudnutí. Doporučujeme používat oční lubrikanty, umělé slzy nebo si dávat horké obklady.

Nedostatek spánku

Vaše oči se potřebují přes noc regenerovat. Mají-li méně než 8 hodin času k nočnímu odpočinku každou noc, je to možná příčina, toho, proč máte oči podlité krví. Zkuste používat zvlhčující kapky. Ale to je možné pouze v krátkém časovém horizontu. Raději si dejte za cíl prodloužit svůj spánek. To samé vám totiž řekne doktor namísto toho, aby vám dokola předepisoval kapky.

Kontaktní čočky

Vyvolávají svědění a právě kvůli tomu jsou oči červené. Jsou v neustálém kontaktu s okem a kvůli tomu ho čočka vysušuje. To, že se neustále něco dotýká vaší čočky, logicky způsobuje podráždění. Pokud zjistíte, že čočky nemůžete mít celý den, aniž byste měli podrážděné oči, poraďte se s vaším očařem o výměně značky.

Příliš alkoholu

Máte za sebou prohýřenou noc? Tak to bude příčinnou červených očí. Krevní cévy jsou totiž rozšířené působením alkoholu a to způsobuje zarudnutí. Nejlepší na tok jsou oční kapky Visine. Dokážou cévy zase stáhnout a zbavit vás tak nepěkného vzezření.

Prasklá céva

Cévky v oku vám popraskají, když na vaše oči vyvíjíte přílišný tlak. Snadno to poznáte podle toho, že místo toho, aby vám zarudlo celé oko, je poškozené pouze v některé části. Pokud se tak stane, okamžitě vyhledejte lékaře.