Záděry aneb bolestivá a zarudlá zanícení kolem nehtového lůžka vznikají z odumřelé části kůže a dokážou člověka pěkně potrápit. Ale proč tak malinký kousek těla tak bolí? Ruce jsou totiž neustále v kontaktu s naším okolím. Do ranky sbíráme bakterie, které tam propuknou v zánět. A pokud v práci používáte ruce, bolí to jako čert. Úplně nejlepší je těmto zážitkům předcházet. Ale jak to udělat?

Než se vůbec k něčemu dostaneme, rovnou vám zakážeme okusování kůžičky i nehtů. Na tvorbu záděrů není totiž nic horšího, než okousané nehty, které jsou ještě větším semeništěm bacilům, na rozdíl od nehtů opečovávaných. Obzvláště pokud se vám potí ruce. Jestli jste majiteli tohoto příšerného zlozvyku, co nejdříve se ho zbavte. Teprve potom se zaměřte na zabránění vzniku záděr.

Namáčení

Namáčení je nejlepší provádět pravidelně. Není to žádná věda.

  1. Připravte si olivový olej, klidně ten, co používáte doma na vaření nebo koupelový olej. Jestli nemáte, podívejte se do lednice, jestli tam nebude citrón. Pokud máte zahrádku, určitě na ní zasaďte nebo rovnou natrhejte řepík nebo zklidňující heřmánek. Ingredienci dejte do teplejší vody.
  2. Ponořte ruce do lázně. Jestli vás ale trápí záděry jen na jedné ruce, stačí, když smáčíte pouze ji. Nechte ruce v lázni alespoň 15 minut odpočívat.
  3. Až je vytáhnete, ucítíte, jak je okolí nehtů jemné a vláčné. Teď můžete kůžičku pohodlně a hlavně bezbolestně odstranit.
  4. Teda bezbolestně v případě, že nejste úplné nemehlo. Stříhejte velice opatrně, abyste rozmáčenou kůži neprostřihli až do masa.
  5. Umyjte pak ruce antibakteriálním mýdlem nebo promažte krajinu nehtů antibakteriálním krémem a na chvíli uložte ruce do kosmetických rukavic. Jakmile je sundáte, je hotovo!

Natírání

Pravidelné natírání rukou je třeba neopomínat, i pokud máte záděry jen čas od času. Na trhu je spousta krémů. Máte na výběr z voňavých variant z drogerie nebo si můžete pro krém skočit přímo do lékárny, kde bude dražší a méně aromatizovaný, zato však výrazně účinnější.

Pokud to vašim rukám nestačí, ohřejte trochu lékařské vazelíny nebo balzámu na ruce v kovové nádobě. Nechte chvíli vychladnout a pak do ní nehty namočte.

Odborná pomoc

Pokud jste s kousáním nehtů přestali, pravidelně si ruce natíráte, každý večer namáčíte a stejně se objevují nové a nové záděry, skočte si k doktorovi. Ten situaci zhodnotí a následně vám doporučí nebo předepíše nějakou mastičku (velmi účinná je třeba kalciová) nebo olejíček. Záděry budou nejspíš projevem nedostatku nějakého vitamínu. Zkuste se s ním poradit. Tipujeme to na nedostatečný přísun vitamínu C a/nebo B.

Mezi odbornou pomoc samozřejmě řadíme i manikérku! Ta vás při pravidelných návštěvách různými nástroji zbaví všeho, co kolem nehtů nemá být a zdůrazní všechno, co je pěkné. Určitě ale nedoporučujeme pak zdravé ruce zdobit nalepovacími nehty.