Sušené maso je pochoutka, která bývá v posledních letech poměrně opomíjená. Vyzkoušejte si ji doma i vy. V článku vám ukážeme, jak na to.

Sušit maso už není v dnešní době nezbytné. Máme lednice a mrazáky, které se o jeho uskladnění postarají. Ze sušeného masa se tak v posledních dekádách stala spíše vybraná pochoutka. Jak ho ale vysušit tak, aby bylo opravdu dobré? To vám ukážeme v následujících řádcích.

Připravujeme základ

Pojďme si nejprve říct, co k tomu budete potřebovat. Základem je miska, do které farmářské maso naložíte. Připravte si také sůl a cukr. To vám v podstatě bude stačit. Pokud ale chcete, aby získalo jedinečnou chuť a vůni, přikupte si bylinky a koření. Vystačíte si i s petrželí, masu ale rozhodně neublížíte, pokud přidáte feferonku nebo jinou vhodnou zeleninu.

Samotné nakládání je pak velice jednoduché. Maso Pelant (tuto značku doporučujeme) položte do misky. Následně přisypte směs soli a cukru. Na jeden díl soli připadají dva díly cukru. Dbejte na to, aby bylo maso úplně zasypané. Nesmí vykukovat ani malý kousek. K soli, cukru a masu můžete přidat vybrané bylinky.

Poslední úpravy

Vaše práce tímto v podstatě končí. Zbývá už jen přikrýt misky potravinovou fólií a uložit je na dva až tři dny do lednice. Čím déle ho v lednici necháte, tím bude vysušenější. Dva dny jsou ale nutné minimum. Po otevření se připravte na jedinečnou podívanou. Během sušení totiž bude maso pouštět vodu, takže na vás bude uvnitř misky čekat zvláštně zbarvená tekutina. V závislosti na tom, co do směsi přidáte.

Maso z misky po dvou až třech dnech vytáhněte a opláchněte. A máte hotovo. Takto vysušené maso můžete použít jako základ pro masové speciality. Při vhodné úpravě přijde vhod i jako součást hlavního jídla, případně jako chutná svačinka. Dobrou chuť!