Bolest krku, ať už je chronická nebo dlouhodobá, vám dokáže dát skutečně zabrat. Ale můžeme vám s tím pomoct. Přinášíme vám některé přírodní prostředky, které vás bolesti zbaví.

Všichni, kdo těmito bolestmi trpí chronicky, například po autonehodě, nám dají za pravdu, že mají tendenci zasáhnout zrovna ve chvíli, kdy se to hodí nejmíň. Takže je potřeba mít doma připraven neustále arsenál prostředků tišící bolest. Některé z nich vám prozradíme, jakožto odzkoušené a nanejvýš přirozené, a jsme si jistí, že vám přinesou kýženou úlevu. Ale nejdřív si raději pojďme ujasnit, kdy je to na domácí léčení a kdy už není radno to pokoušet a zajít k lékaři.

Navštivte lékaře v těchto případech:

  • Pokud přírodní prostředky už několik týdnu nepomáhají a vy neustále cítíte nesnesitelnou bolest, je to jasný alarmující signál.
  • Cítíte občas, že vám bolest vystřeluje až do konečků prstů na rukách i nohách? Nejspíš jde o vážnější příčinu bolesti. Upalujte k doktorovi.
  • Bolest je příčinnou nějakého fyzického otřesu, jako například důsledkem výše zmíněné autonehody. V takovém případě musíte vyhledat lékaře neprodleně!
  • V případě, že máte horečku a celkovou svalovou slabost, neseďte u počítače, ale berte do ruky telefon a volejte si sanitku.
  • Pokud jste se v řádcích výše nepoznali, pokračujte ve čtení, protože právě pro vás jsou určeny naše rady.

Cvičení

Stačí pár jednoduchých cvičení a krku významně odlehčíte. Nejvíc léčebných pozic přináší jóga. Zkuste zabrousit na internetu a najděte si pár osvědčených cviků, které můžete opakovat každý den a třeba i v práci.

Nákrčník

Často se stává, že je bolest krční páteře způsobená nadužíváním, jinak je všechno v pořádku. Problém je v tom, že krk má nepřetržitý úkol: držet vaši hlavu vzhůru. Krční ortéza některé z těchto tlaků dokáže uvolnit. Navíc nemusíte navštěvovat lékaře, abyste si sehnali nákrčník. Tuto pomůcku totiž prodávají specializované lékárny.  Není to určitě nejvíc sexy věc. Ale může vás uchránit před bolestí na mnoho dní dopředu.

Led

Pokud máte oteklý kořen krční páteře, určitě zvolte led, protože ten na otok zabírá. Ten máte v lednici a nic vás nestojí! Stačí si vzít pytlík zmrzlého hrášku nebo kus kuřete, zabalit do utěrky a přiložit na krk. Nejlepší je tohle udělat při čtení u televize, kdy ležíte pěkně v klidu na gauči. Nechte si tam led tak dlouho, jak vám to bude pohodlné.

Teplo

Chlad můžete střídat s teplem. Pár minut chladu, pár minut teplíčka. Ale jak udržet teplo na ledovém krku? Existují na to speciální topná tělíska, která slouží právě pro krk a ramena. To je jedna z prvních věcí, po které sahají lidé, kteří trpí těmito bolestmi chronicky. Uvidíte, jak se vám uleví!

Ten správný polštář

Co si budeme povídat, ve většině případů může za bolest naší krční páteře špatný polštář. Ten bohužel vyberete jen metodou pokus-omyl, protože každý krk je jiný. Váš partner možná potřebuje super tvrdý polštář, někdo zase sáhne po tvarovaném pěnovém polštáři, ten je ale podle zkušeností paradoxně nejhorší. Někteří se zase nevyspí bez pěkně měkoučkého pod hlavou. Zkuste pár polštářů vystřídat a sami uvidíte, co funguje na vás.

Ta správná matrace

Víte, že byste měli matraci otočit každé tři měsíce? Ale kdo z nás to dělá? My určitě ne. Ale pokud můžete na vaší posteli pozorovat už vyspaný důlek, je určitě čas na otočení. Váš krk vám poděkuje!