Zlepšuje hladinu glukózy v krvi

To je ten důvod, proč je pro diabetiky špenát takový malý zázrak. Jedna porce špenátu dokonale doplňuje doporučenou denní dávku hořčíku, který významně reguluje krevní cukry. To má na svědomí antioxidační kyselina alfa-lipoová, která snižuje hladinu glukózy a zvyšuje citlivost na inzulín. Jeho nízký glykemický index drží diabetiky v bezpečí před neočekávanými cukrovými výkyvy. A ti co diabetes nemají, zabraňují jednou dávkou špenátu jeho vzniku, a to výrazně.

Snižuje riziko rakoviny

Je to jen jeden z mnoha jednoduchých způsobů, jak předejít tomuto smrtelnému onemocnění. Je ve stejné partě s kapustou, hlávkovým salátem a další listovou zeleninou, která působí jako antioxidant a odstraňuje nebezpečné volné radikály. Nejvíc vás uchrání před rakovinou úst, hltanu a hrtanu a zpomaluje šíření rakoviny prsu, plic, žaludky a kůže.

Snižuje krevní tlak

Jestli trpíte vysokým krevním tlakem, měli byste do svého jídelníčku zařadit potraviny s vysokým obsahej draslíku, kyseliny listové a hořčíku. A špenát splňuje všechny požadavky. V některých případech změna životního stylu nestačí a potřebujete léky. Ale stojí za to to nejdřív alespoň zkusit.

Posiluje zdraví kostí

Tady je to trochu složitější. Kromě vápníku obsahuje špenát taky šťavelany, které naopak absorbaci vápníku ztěžují. Nicméně, špenát je bohatý i na vitamin K, který zcela prokazatelně zvyšuje hustotu kostní tkáně a chrání kosti před zlomením. Příště si udělejte špenátový salát se sýrem, ať to vyrovnáte.

Zbaví vás zácpy

Vláknina obsažená ve špenátu se postará o to, že už na záchodě nestrávíte tolik času. Jeho složení rozmělňuje stravu a vysoký obsahu hořčíku se zas stará o čistotu tlustého střeva. Špenát vám pomůže načerpat dostatek vody na to, aby se vám vyprazdňovalo pohodlně.

Dodává vám dostatek železa

Jedna porce špenátu se postará o doplnění jedné třetiny doporučované dávky železa denně. Což je dobrá zpráva především pro vegetariány. Denní doporučená dávka železa je pro ženy 17 mg a 19 mg pro muže. Porce špenátu v sobě má 6 mg.

Udrží vaše vlasy i nehty zdravé

Nemusíte utrácet tisíce za účinné prostředky na vlasy. Špenát má velké množství vitaminů A a C, což obsahuje většinu kosmetických výrobků. Vitamin A pomáhá produkovat více mazu, který udržuje pokožku naší hlavy zdravou. Vitamin C je zodpovědný za tvorbu kolagenu a vitamin C posiluje nehty.

Má v sobě víc draslíku než banán

Určitě se ptáte: Opravdu? Opravdu. Porovnáte-li 100 gramů banánu na 100 gramů špenátu, máme jasného vítěze. Draslík se stará o zdraví vašich kostí a udržuje v normálu vaše zažívání a svalové funkce. Navíc snižuje riziko osteoporózy a mrtvice.

Zlepšuje váš zrak

Špenát je plný jednoho z nejdůležitějších vitaminů pro vaše oči: luteinu. Tento antioxidant snižuje riziko šedého zákalu a makulární degenerace související s věkem. Výzkum prokázal, že 10 mg luteinu denně je dost velkou zdravotní vzpruhou. A jedna porce vařeného špenátu ho má až 20 mg.