Věděli jste, že se můžete prospat k lepšímu zdraví? Ano, způsob, jakým v noci spíme, má přímý dopad na to, jak se cítíme následující den. Pokud spíte v nesprávné poloze, zbytečně si škodíte. Zde je několik příkladů, jak pozice v jaké spíte, ovlivňuje vaše zdraví.

Spaní na zádech je jako pozice jógy

Znáte pozici Šavásana? Instruktoři ji pojmenovali po mrtvole, kvůli její podobnosti ležení v rakvi. Základem je myšlenka, že lidé se cítí nejpohodlněji, když leží naplocho na zádech. Odborníci na jógu vám potvrdí, že Šavásana zlepšuje držení těla, snižuje bolesti hlavy, zvyšuje energii a léčí nespavost.

Všechny tyto výhody můžete využít, pokud budete spát na zádech. Zvýšíte tím také pevnost a stabilitu svého krku i páteře.

Spaní na břiše škodí krční páteři

Mnoho lidí spí na břiše několikrát týdně, ne-li každý večer. To je politováníhodné, vzhledem k tomu, že si můžete trvale poškodit určité části těla, zvláště krk. Pokud dlouho ležíte na břiše, zvyšujete tlak na horní část trupu a vytáčíte krční páteř na nepřirozenou stranu.

To není jediný problém této polohy. Vyvíjíte také velký tlak na plíce, což může bránit dýchání. A pokud si plíci poškodíte, budete trpět několik týdnů. Bez ohledu na to, jak přirozené vám spaní na břiše připadá, měli byste se mu pokud možno vyhnout.

Spaní na levém boku je dobré pro srdce

Spaní na levém boku má příznivý vliv na krevní oběh a srdeční funkci, navíc netlačí na játra. Ale věděli jste, že mnoho gynekologů doporučuje spánek na levém boku těhotným ženám? Je to z několika důvodů. Za prvé se jedná o nejpohodlnější pozici na spaní při nošení dítěte, navíc lepší cirkulace krve zajišťuje lepší výživu pro dítě přes placentu.

Spaní na pravém boku není příznivé pro žaludek a slinivku

Pokud ležíte na pravém boku, žaludek i slinivka břišní se nachází v nepřirozené pozici a žaludeční kyseliny se následně přelévají do jícnu, což vede k častému pálení žáhy. Pokud tedy často trpíte tímto problémem, špatná poloha může být příčinou.

Až doteď jste svou spací pozici pravděpodobně moc neřešili. Nyní víte, že může mít velký vliv na vaše zdraví a je tedy dobré se na ni zaměřit. Samozřejmostí je také výběr kvalitní matrace.