Málokdo, tedy především asi málokterá žena dokáže ráno odejít z bytu, aniž by ustlala postele, urovnala pokrývky tak, aby ladily oku. Vypadá to hezky, upraveně. Odborníci však radí : Nestelte postele! Proč?

Proč nestlat?

Důvod vás možná napadne. Ve vaší posteli nejste jen vy, případně váš partner, nebo domácí miláček, ale podle odborníků až 1,5 milionů roztočů! Jejich exkrementy dráždí naše sliznice, dýchací cesty, mohou prohlubovat negativní příznaky alergií nebo je dokonce nastartovat, v konečné fázi pak může vzniknout i astma. A pokud si berete do postele psa, nebo kočku, což má podle vědců pozitivní dopad na naši psychiku, ale rozhodněte navýšíte množství roztočů.

Jak se roztočů zbavit?

Jednoduchá rada : nestelte postele ! Roztočům se nejlépe daří ve vlhku a teplu. Pokud poskládáte ještě teplé peřiny, vytvoříte roztočům potřebné prostředí k jejich množení a čilému životu. Tento minimalistický životní druh dokáže přežít díky speciálním žlázám na povrchu svého těla jen ze vzduchu a vody, tudíž naše tělesné teplo, náš pot, vlhkost naší kůže jsou pro ně ideální.

Pryč s roztoči!

Jejich vyhubení docílíme jednoduše tím, že jim eliminujeme podmínky k jejich přežívání. Místo toho, abychom ustlali postel, přehodíme přikrývky a polštáře přes židle, tak aby co nejvíce „dýchaly.“ Je-li možnost, nejlepší je vynést je na vzduch a přehodit přes šňůry venku (nebo na balkóně), tak jak to dělávaly naše moudré pra-babičky.
Neustlaná postel volně dýchá, chlad, dehydratace a denní světlo roztoče zahubí.  A my budeme spát zdravěji, bude se nám lépe dýchat, nebudeme podporovat alergie. Kromě toho pravděpodobně potěšíte partnera, když ho nebudete nutit ráno stlát.

Tip na závěr

Jednou za čas je dobré vyčistit i matrace. Pokud nemáte stahovací potah, který jde vyprat, můžete je vzít po staru „vyprášit“ ven, nebo jednoduše matraci (nechcete-li používat chemické prostředky) posypte jedlou sodou, lehce vetřete a nechte několik hodin působit. Po té vyluxujte. Soda bikarbona vaši matraci vydesinfikuje, vyhubí roztoče i další mikroorganismy.