Pracovní den se už přehoupl do druhé poloviny a s ním i nepříjemná chuť na něco dobrého. Nemůžete opustit svůj pracovní stůl, protože oběd skončil, ale bez nějakého paliva to až do konce nedáte. Vytáhněte pracky z kolegovy mísy na sladkosti a raději si vezměte zbytek dne dovolené, abyste si mohli zařídit svůj svačinový šuplík. Dali jsme dohromady věci, které by v něm nikdy neměli chybět, abyste byli v bezpečí před hladem a zároveň nemuseli mít výčitky, že mlsáte.

Ovesné vločky

Není čas na snídani, protože jste z domu vyběhli tak brzo, že jste rádi, že máte vyčištěné zuby? Žádný problém. Mějte vždy po ruce instatntní ovesnou kaši. Stačí zalít horkou vodou a je hotovo. Ovesné vločky jsou plné vlákniny, která posiluje srdce a žaludku nějakou chvíli trvá, než ji stráví. Držte se od aromatických druhů. Mají v sobě zbytečně moc cukru a soli. Raději se poohlídněte po balíčku se sušeným ovocem nebo medem. Pokud stíháte jíst doma, určitě si nakupte zásobu i sem.

Sušené ovoce

Někdo může namítnout, že obsahuje spoustu cukru. Ale není tak těžké najít jejich neslazenou variantu, která obsahuje jenom ovoce. Mějte na paměti, že ovoce je o dost menší, než jejich nesušená verze, takže jde o dost menší porci. Malá krabička rozinek není jako talíř hroznového vína. Takové malé porce jsou snadněji stravitelné a rychleji do vás dostanou potřebnou vlákninu.

Neslané oříšky

Obsah tuku v oříšcích vás možná vyděsí natoli,, že se budete bát o svůj štíhlý pas. Ale studie v The Journal of Nutrition prokázala, že lidé, kteří jedí víc ořechů, ve skutečnosti váží více, než ti, kteří je nejedí. Kombinace bílkovin a vlákniny je zdravá pro srdce. Hrstka ořechů vás navíc docela dost dobře zasytí. Ať už máte nejraději mandle, pistácie nebo arašídy, držte se neslané nebo sušené varianty. Ořechy jsou nejlepší bojovníci proti nemocem ve vaší spíži!

Arašídové máslo

A pokud nejste zrovna fanoušek ořechů, můžete mít alespoň vždy po ruce arašídové máslo. ObohaŤte svou svačinku v podobě jablka nebo banánu o lžíci arašídového másla, aby vám nechyběli zdravé tuky a uvidíte, že vydržíte mnohem déle nasycení. Ale nemusíte se omezovat jen na lžíci nebo dvě. Oživte arašídovým máslem i další svačinky.

Popcorn!

I když do sebe nacpete celý pytel popcornu, stejně tím nenaberete více než 300 kalorií. Což je rozumná volba, pokud potřebujete něco zobat u počítače. Pokud máte spojené kanceláře s kuchyní, raději popcorn udělejte doma, ať nekontaminujete celou budovu silných pachem pražené kukuřice.

Jerky

…neboli sušené maso. To není jen skvělá svačinka pro kempování nebo výletech. Během vašeho odpoledního nedostatku energie vás přímo nakopne obrovským množstvím koncentrovaných bílkovin. Ty vás rychle zaplní a zároveň se nepřejíte. Mnoho značek zatěžuje maso solí, aby maso zůstalo co nejdéle čerstvé. Je v ní celá jedna čtvrtina doporučeného množství potravin. Ale volte ty, které mají nejméně soli a konzervačních látek.

Tuňák

Nemůžete se na oběd uvolnit od pracovního stolu? Mějte v šuplíku předem připravený tuňákový salát. Pak stačí otevřít šuplík, vytáhnout krabičku an začít jíst. Nejenže tímto skladným obědem zaplácnete z třetiny potřebu denní dávky bílkovin, ale navíc je tuňák i skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které vás chrání před srdečním onemocněním a zpomalují proces stárnutí. Najděte v obchodě variantu ve šťávě, namísto oleje, abyste snížili příjem nezdravých tuků. Pokud vám tuňák zrovna dvakrát nejede, můžete ho vyměnit za lososa.

Tmavá čokoláda

Sladké je někdy potřeba a ne že ne. Vyměňte šlehačkový dezert po obědě za sladké potěšení bez výčitek a schovejte si do šuplíku i tabulku vysokoprocentní čokolády. Studie prokázaly, že čokoláda zlepšuje vaši náladu, podporuje průtok krve do mozku a snižuje úzkost (nezapomeňte si dát při náročných projektech do šuplíku tabulky dvě). To jsou důvody, díky kterým si obhájíte svůj nárok na proužek tmavé čokolády každý den.

Granolové tyčinky

To je typická svačinka do ruky, ale nejsou všechny stejn ěkvalitní. Namísto automatického sáhnutí po nízkokalorické variantě, sáhněte raději po těch s vysokým obsahem vlákniny a bílkovi. Nejenom, že vás tyčinka příjemně zasytí, ale navíc máte na chvíli pocit, že jíte ěnco sladkého.