Proč potřebujeme proteiny?

Protein je podstatnou součástí naší stravy. Stará se o pocit sytosti, energii, opravu svalové hmoty a posílení imunity. Mimo to má ještě hodně dalších pro nás životně důležitých rolí. „Protein se skládá z aminokyselin, které jsou základní stavební jednotkou tělesných tkání, tedy svalů, cév, vlasů, kůže a nehtů,“ říká registrovaná dietoložka Kaleigh McMordie. A proč jsou pro nás tyto aminokyseliny tak  důležité? McMordie vám dá malou lekci z anatomie (v případě, že jste ve škole nedávali pozor). Některé aminokyseliny tělo syntetizuje, ale ty ostatní musíme přijmout v naší stravě. Živočišné zdroje bílkovin, jako maso, ryby, mléko a vejce obsahují všech devět esenciálních aminokyselin přesně v tom množství, které potřebujeme. „Je velmi důležité, abychom pokryli celou potřebnou řadu aminokyselin, a to zejména pro vegetariány,“ říká McMordie. A pokud pravidelně sportujete, je pro vás protein životně důležitou složkou stravy. Protein totiž nejenom vystavuje svaly, ale také prodlužuje jejich životnost a udržuje je zdravé. Pokud vám proteiny budou scházet a dostanou se na kriticky nízkou úroveň, může to způsobit nenávratné škody.

Kolik proteinů potřebujeme?

Existuje mnoho určovacích prvků, podle kterých bychom si měli rozmyslet svůj denní příjem bílkovin, abychom ho vůbec zvládli strávit. McMordie vysvětluje: “RDA bílkoviny se pro dospělé muže a ženy pohybují v rozmezí 50 až 62 gramů denně. To je hranice, abyste netrpěli nedostatkem.“ Ale to je jen hrubý odhad. Často slýcháme o doporučených dávkách proteinu, nicméně může to být zavádějící, protože potřeba bílkovin je spojená s celkovou spotřebou kalorií. Existuje celá řada doporučení, například že ideální procento kalorií z bílkovin je 10 až 35 % z celkového denního příjmu kalorií. Přičemž maximální počet je 35 %. A není 10 % absurdní minimum a 35 % maximum způsobující intoxikaci organismu? Výživoví poradci doporučují 140 gramů masa na den pro muže a 110 pro ženy, což drží RDA v únosných mezích. Ale co se stane, když to přeženete?

Jste ve špatné náladě

Pohádali jste se před spaním s partnerem kvůli nějaké blbosti? Jste v práci podráždění? Svádíte to na to, že jste vstali špatnou nohou z postele? Možná byste se měli zamyslet nad tím, jestli není na vině přílišný příjem bílkovin. “Když jsme přijali přebytek bílkovin, často máme nedostatek sacharidů, takže je to situace případu podvýživy,“ říkají dietologové. Takže co byste měli dělat? Jednoduché je zkusit, kde je naše hranice a pak si z toho odvodit, jaký příjem pro nás bude ideální. Zkuste se vzdát pizzy a raději si místo toho dejte jogurt s müsli nebo hnědou rýži.

Máte zatmění

Odpoledne všichni pociťujeme nějaký propad. To, že jste odpoledne vyčerpaní, můžete napravit hrnkem kafe nebo se nakopnout nějakým masitým jídlem. Ale to může být právě to množství bílkovin, které způsobuje, že jenom koukáte do monitoru počítače a nemůžete absolutně nic vymyslet. „Zatmění mozku je způsobeno tím, že tělo tráví příliš bílkovin a má výrazný nedostatek cukru, což se postará o tom, že se vám zmenší mozek,“ říká McMoride. Příliš bílkovin spotřebovává přirozenou hladinu sacharidů, která je pro mozek důležitá, aby se mohl soustředit. Ujistěte se, že vaše odpolední svačinka je vyvážená, abyste se sice nezbavili hladu, ale místo toho měli v hlavě hustou mlhu.

Jste vzteklí

Když je mezi jídly dlouhý časový rozestup, máte pocit, že někoho zabijete. Mohli bychom to nazvat vztek z hladu, ale možná v těle máte prostě příliš bílkovin. Když velká míra bílkovin překročí únosné množství a spotřebuje všechny sacharidy, nedokážete produkovat dostatek serotoninu a začínáte být dost nepříjemní. Zkuste vystřídat chleba se štanglí salámu řeckým jogurtem s ovocem, crackerem se sýrem nebo müsli tyčinkou a stabilizujete si tak hladinu cukru v krvi a tím i náladu.

Přibíráte

Je pravda, že strava s vysokým obsahem bílkovin vás zasytí, ale pokud jdete často přes čáru, vaše tělo půjde taky. To v případě, že přijímá opravdu jenom maso nebo proteinové koktejly. Maso obsahuje přebytek tuků a kalorií. A koktejly mají zase hodně cukru, aby vám chutnaly. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu v těle vysokou hladinu bílkovin a tuku, začnete přibírat. Proto myslete na to, abyste na talíři měli dostatek zeleniny a maso zaplnilo jen jeho čtvrtinu.

Bolívá vás bříško

Pokud ohlídáte svůj příjem bílkovin a postaráte se, aby byla vaše strava pestrá, minimalizujete případné problémy se žaludkem. Pokud ale jíte hodně masa, bude vám chybět vláknina, obiloviny a zelenina, které potřebujete pro zdravé zažívání. Nedostatek vlákniny způsobuje zácpu, při pokaženém žaludku budete mít průjem. Zkuste si pohlídat příjem alespoň 25 gramů vlákniny na den. Nemusíte nijak složitě počítat. Prostě si dejte alespoň jednou za den ovoce nebo zeleninu.

Jste nepřirozeně žízniví

Dalším ukazatelem toho, že jste předávkovaní bílkovinami, je neustálá touha po vodě. Přebytek bílkovin v těle způsobuje dehydrataci. „Dehydrataci způsobují ledviny, které jsou tak zaneprázdněny zpracováním bílkovin, že se musí pročistit. Nakonec je to může i naprosto zničit,“ vysvětluje McMordie. Jestli svůj příjem proteinů neukočírujete, říkáte si o ledvinové kameny. Zkuste se zachránit vápníkem a listovou zeleninou. To vám pomůže tak rychle, že se budete divit!

Smrdí vám z pusy

Pokud jste si všimli, že když se smějete vy, smějí se s vámi jenom lidi z bezpečné vzdálenosti nebo při osobních schůzkách kolegové dělají krok nazpět, možná máte problémy s dechem. “Hodně pasa způsobuje nadměrné pocení a špatný dech. Váš mozek spotřebovává spoustu sacharidů, takže pokud je nedoplníte, vaše tělo začne používat jako palivo tuk, který produkuje ketony, a ty vytvářejí nepříjemný zápach z úst.“ Navíc je to obzvláště nebezpečné pro diabetiky. Zkuste se nad tím zamyslet a než hladiny vyrovnáte, alespoň svůj dech nějak osvěžte.