Americkým chirurgům se povedla převratná operace. Dokázali poprvé do člověka transplantovat ledvinu z prasete. Jde o senzační událost, protože po celém světě je obrovský nedostatek orgánů, zejména ledvin. Pokud by se ledviny z prasat transplantovali lidem po celém světě, vyřešilo by to problém s nedostatkem orgánů a dlouhé seznamy čekatelů na orgány by se rázem zmenšily.

Jak transplantace probíhala?

Operace proběhla v lékařském centru New York University Langone Health a trvala dvě hodiny. Operace byla provedena na člověku s mrtvým mozkem, u kterého nebyly žádné vyhlídky na uzdravení. Příjemce orgánu byl napojený a umělou podporu života. Celý tento experiment je zatím nejpokročilejší operací v této oblasti. Transplantovaná ledvina byla vyjmuta z prasete, které bylo geneticky upravené tak, aby nebyl jeho orgán v lidském těle rozpoznán jako cizí. Nebyla zde tedy šance, že lidské tělo tento orgán odmítne. Chirurgové připojili ledvinu ke krevním cévám příjemce, aby zjistili, jestli bude v pořádku fungovat. Ledvina byla následně dva a půl dne pečlivě sledována, během této doby byla provedena celá řada testů.

Lidské tělo v pořádku přijalo ledvinu z prasete

Vedoucí výzkumník, Dr Robert Montgomery, uvedl, že operace probíhala tak, jako kdyby šlo o transplantaci ledviny od člověka. Ledvina byla zcela kompatibilní a tělo ji dobře přijalo. Společně s ledvinou chirurgové transplantovali kousek prasečího brzlíku. Tento orgán by mohl zamezit odmítání ledvin a lidské tělo už by nemuselo bojovat s prasečí tkání. Americký regulátor FDA schválil použití geneticky modifikovaných prasečích orgánů pro účely transplantace. Celý výzkum je na začátku a Dr montgomery si myslí, že během deseti let bude možné transplantovat i další orgány z prasat, například i srdce, plíce a játra.

Prasata jako nejlepší zdroj orgánů

Prasata jsou v oblasti transplantací používána už dlouhou dobu, zejména k transplantaci srdečních chlopní. Z prasat se používají tak transplantaci také rohovky. Výhodou prasečích orgánů je i jejich velikost, která je podobná jako u lidských orgánů. Ze všech savců ne zemi jsou orgány z prasat pro člověka nejvíce kompatibilní. Transplantaci zvířecích orgánů do lidského těla se říká xenotransplantace.

Dr Montgomery patří mezi lidi, kterým bylo transplantováno srdce. Chtěl vyvrátit paradigma, že někdo musí zemřít, aby mohl někdo jiný žít. Podle něj 40% pacientů umírá dříve než dostanou vhodný orgán k transplantaci. Prasata se používají jako zdroj potravy, mohla by se stát také důležitým zdrojem životně důležitých orgánů.