Veganství je životní styl, díky kterému jiní obyvatelé planety ani trochu netrpí lidskou nelidskostí. Ale musíte si hlídat, abyste náhodou neskočili některému z výrobců potravin na špek. Doslova. U některých balených věcí není na první pohled patrné, jestli v nich není stopa po zvířeti. Abychom vás ušetřili překvapení, práskneme vám hned osm potravin, kterým se jako přesvědčení vegani vyhněte.

I přesto že jste veganem mnoho let, pořád kontrolujte etikety předtím, než do svého košíku něco hodíte, protože i do dobře známých potravin mohou někdy přidat složku, která by se s vaším mírumilovným přístupem bila.

Nemléčná smetana do kávy

Když na mléku napsané, že je bez laktózy, tak není živočišné, že? No, nemléčné výrobky jsou v mnoha případech diskutabilní. Když jde o práškovou smetanu nebo tekutou smetanu do kávy, můžete vsadit, že obsahuje mléčné složky, akorát v menším množstvím. Začněte kupovat jen sójové nebo kokosové mléko a budete mít jistotu, že kvůli produktu žádné zvíře netrpělo.

Worcestrová omáčka

Proč? Protože jednou z typických složek omáčky jsou ančovičky. To znamená, že Bloody Mary je většinou neveganská i nevegetariánská. Pokud vám drink míchá váš barman od základu sám a ne z žádné polotovarové směsi, řekněte mu, ať omáčku vynechá. A pokud se chuti Worcestru stejně nedokážete vzdát? Sáhněte po veganské verzi! A barmanovi taky jednu přikupte.

Rafinovaný cukr

Některé potraviny a nápoje zahrnují zpracované látky založené na živočišných zdrojích. A to platí i o rafinovaném cukru, na jehož výrobu se ve většině případů používá kostní uhlí. Všichni, kdo to myslí s veganstvím vážně, používají při pečení a na vaření pouze a jedině veganský cukr.

Některé pivo a víno

Alkoholické nápoje jsou dalším zdrojem obav. K výrobě některých se totiž používají vyziny neboli rybí měchýře nebo vaječné výrobky. Proto předtím, než ochutnáte v baru nové nápojové menu, navštivte stránky Barnivore.com.

Grilovací omáčky

Rybí, škeblová nebo ústřičná omáčka jsou základem skoro všech asijských jídel, ať si je připravujete sami doma nebo si na ně zajdete do vaší oblíbené restaurace. Jestli chcete zkusit jídlo jinde, nejdřív jim napište mail nebo tam brnkněte a zjistěte, co do vašeho jídla dávají a jestli by se to bez zvířat neobešlo.

Sladkosti potažené glazurovou moučkou

To se tak jednou octnete v obchodě a v každé ruce máte balíčky bonbonů od stejné společnosti. Na jednu příchuť ale výrobci použili karnaubský vosk a na druhou cukrářskou glazuru. Asi se ptáte stejně jako my: Co to má sakra znamenat?! Karnaubský vosk pochází z palmových listů, zatímco cukrářská poleva neboli šelak se vyrábí z hmyzu Lac.

Ochucené chipsy

Pokud mají chipsy příchuť zakysané smetany, sýru nebo slaniny, tak to přece neznamená, že to skutečně neobsahují a jsou tedy veganské, že? Špatně. Když si pozorně přečtete etiketu, zjistíte, že některé složky slaných chipsů nebo grilovaných příchutí jsou živočišného původu.

Obiloviny a cukrovinky se želatinou

Želatina je z kolagenu, který výrobci získávají z různých částí těl zvířete. A bohužel se přidává i do různých výrobků, jež se tváří jako obiloviny. To samé platí pro cukrovinky, pečivo a všechny druhy kosmetických a hygienických výrobků.