Aterosklerózu nelze brát na lehkou váhu a patří k nejrozšířenějším chorobám současnosti. Navíc toto onemocnění je ve vyspělých zemích jednou nejčastějších příčin úmrtí.

V podstatě jde o to, že se nám aterogenní látky, zejména tuky, ukládají na stěnách tepen. Tyto látky se postupně na tepně hromadí až dochází k jejímu zúžení či uzavření a krev nemůže dostatečně proudit a zásobovat tak danou část těla.

Demence, infarkt…

Pokud dojde k ateroskleróze na:
 tepnách mozkových, postižený pak může trpět demencí nebo dostane mrtvici a po ní je ve většině případů ochrnutý na polovinu těla, těžko mluví a jen složitě se dokáže následně sám o sebe postarat;
– tepnách zásobujících oko, může dojít ke slepotě;
 tepnách srdečních, je na řadě infarkt;
– tepnách vedoucích k ledvinám, dojde k jejich selhání;
 tepnách dolních končetin, vede to až ke gangréně.

Příčiny aterosklerózy

Jsou různé, jednak je to nadměrný výskyt aterogenních látek v krvi, pak to může být samotná porucha uvnitř tepny a v neposlední řadě špatný životní styl – nedostatek pohybu, tučná strava, kouření, ale i vysoký krevní tlak, obezita, genetické faktory, stres.

Jak tomu předejít?

I tady si můžeme pomoci, záleží jen na každém z nás. Především je to úpravou jídelníčku, odstraňte veškeré živočišné tuky, přestaňte kouřit, omezte alkohol, pokud trpíte nadváhou, snižte ji a pravidelně cvičte alespoň 30 minut denně.

Jezte celozrnné pečivo, kuřecí maso, ryby, avokádo, lněná a konopná semínka, vlašské ořechy atd. Používejte výhradně rostlinné tuky (olej olivový, řepkový).

Rovněž využijte i sílu česneku, který pomáhá k udržení zdravých cév, skvělé účinky má i zelenina – kapusta, špenát, zelí, mrkev, paprika, jež obsahují látku lutein, prospěšnou pro cévy.

Dbejte i na dostatek spánku, to je další důležitý faktor v boji proti ateroskleróze, spát byste měli 6 – 9 hodin.

A v neposlední řadě nezapomeňte na přísun vitamínů, především B12, B6 a vitamin C.