Použití svišťů namísto meteorologů vlastně není tak špatný nápad.

Každý rok se 2. února shromažďují davy v Gobbler´s Knob v Punxsutawney v Pennsylvanii, aby sledovali, jestli se objeví svišť. Znáte to i z amerického filmu na hromnice k den více. Odtud určitě víte, jak to chodí. Pokud vidí jeho stí, neznamená to nic dobrého. Obyvatele městečka tak čeká ještě šest týdnů zimy. Ale když nevidí jeho stín, jako je už za rohem!

Ve skutečnosti nejsou svišti tak dobří meteorologové a chudák Punxsutawney Phil nedrží žádný rekord v přesnosti předpovědí počasí. Do roku 2016 se nespletl jenom v 39 % případů. Jak se mohla tedy stát tato bizarní akce oblíbenou tradicí Hromnic?

Počátek Hromnic není tak úplně náhodný, jak by se mohlo zdát. Na začátku února si připomínáme, že jsme na půl cesty od zimního slunovratu, tedy nejkratšího dne v roce a jarní rovnodennosti, kdy jsou den a noc stejně dlouhé. Pohané slavili tento den jako oslavu příležitosti začátku jara. Galská legenda vypráví, že v případě toho, že bohyně Cailleach v tento den svítí, potřebuje více světla, aby našla nějaké dříví, pokud ne, už se pomalu blíží jaro.

Křesťani ve středověku měli slavnosti upravené tak, že rozdávali svíčky. Den, který připadá na 40. po Vánocích, označovali jako konec doby, kdy byla podle židovské tradice Ježíšova matka považovaná za nečistu po porodu. Mohli tedy znovu uctívat chrám a vrátit se ke své víře. Je to taky den, kdy byl nejspíš poprvé prezentován v jejich víře Ježíšek.

Jedna anglická písnička spojuje tento datum taky s počasím:

“If Candlemas be fair and bright,

Winter has another flight.

If Candlemas brings clouds and rain,

Winter will not come again.”

Nakonec začali Evropané interpretovat bohy do zvířat a přisoudili jim schopnost předpovídat počasí. Někteří sledovali, jestli vylézají ze svých doupat medvědi, v Anglii hledali ježky a ve Francii čekali na sviště.

Němci, v jejichž tradici vyleze jezevec ven z díry, když je síh a couvne, když svítí sluníčko, přenesli svůj zvyk do Spojených států. V Pensylvánii akorát nahradili německého jezevce obvyklejším zvířetem pro jejich podnebí – svištěm.

V roce 1887 se stalo sledování Punxsutawney Phila oficiální událostí a od té doby se začala sviští tradice rozšiřovat i do ostatních měst jako je New York Staten Island Chuckem a Gruzie General Beauregard Lee. Bez ohledu na to, jestli je tradice důvěryhodná, modlete se, aby bylo jaro už blízko. Třeba to pomůže.