Chcete – li zůstat fit, je nutné pravidelně cvičit. Cvičení pomáhá spalovat tuk a buduje svaly. Ať už si přejete shodit nějaké to kilo, či vyrýsovat postavu, je důležité myslet před i po cvičení na správnou výživu. Bez ní by vám vaše snaha nepřinášela kýžené výsledky. Před tréninkem je důležité dodat tělu potřebnou energii, po něm naopak potraviny bohaté na bílkoviny k opravě tkání a na další látky, které se z těla vyplavily pocením. Zde jsou nějaké tipy:

Před cvičením

Zelený čaj

Zelený čaj jako zdroj kofeinu je vhodný před cvičením, zejména pokud posilujete či zatěžujete dolní část těla, abyste zabránili bolestem hlavy. Káva a čaj jsou také dobrým zdrojem kofeinu, ale zelný čaj je mnohem zdravější.

Jablka

Říká se, že jedno jablko denně je lepší, než sto doktorů. Navíc je tento druh ovoce skvělou dávkou energie. Díky vysokému obsahu vlákniny ho budete déle trávit, tudíž je v tomto ohledu lepší, než většina ostatního ovoce. Dejte si jako svačinu jablko a nízkotučný sýr pro efektivní vzpruhu před cvičením.

Hořká čokoláda

Čtvereček hořké čokolády před tréninkem je opravdu dobrý. Hořká čokoláda obsahuje přírodní stimulant theobromin, který podobně jako kofein posiluje energii i náladu.

Banány

Vzhledem k tomu, že jsou složeny převážně z cukrů (glukóza, fruktóza a sacharóza) a vlákniny, banány jsou energetická bomba. Zajišťují nejen energii, ale také zmírňují svalové křeče a bolesti během či po cvičení. Před posilovnou si tedy dejte banán či banánový koktejl.

Po tréninku

Pita a hummus

Hummus se vyrábí z cizrny a obsahuje vysoké množství sacharidů i bílkovin. Pita pomalu uvolňuje sacharidy, což vám dodá po tréninku energii. Tato kombinace se řadí k nejvhodnějším jídlům po cvičení.

Burákové máslo

Arašídové máslo dodá vašemu tělu velké množství bílkovin. Dejte si k po-tréninkové snídani tuto lahodnou pochutinu třeba na toast a doplňte bílkoviny (ve 2 lžících téměř 2 g). Můžete ho také přidat do sušenek či smoothie.

Mléko

Mléko – ať už rostlinné či živočišné, může být skvělou náhražkou vody ve smoothie a také skvělý zdroj bílkovin.

Voda

Potřebujete ideální nápoj během nebo po cvičení? Stará dobrá voda je jednoduše perfektní. Ujistěte se, že jí přijímáte v dostatečném množství, abyste si nepřivodili negativní následky dehydratace.