Běhání je jedna z nejprospěšnějších věcí, které můžete pro své tělo udělat. Zvyšuje hladinu zdravého cholesterolu, zlepšuje funkci plic a dokonce zabraňuje vzniku rakoviny prsu nebo střev.

Nicméně pokud sáhnete po špatném páru bot, stane se z výborného cvičení činnost zdraví nebezpečná. Nesprávný typ boty vám ublíží, ten správný posune o kousek blíž k dokonalému výkonu!

Ale jaké boty tedy vybrat? Dali jsme pro vás informace o tom, co byste měli vědět.

Zvažte své potřeby

Každý běžec žije odlišným životním stylem a běžecké boty jsou navržené tak, aby splňovaly specifické potřeby. Začněte proto ujasněním, jaký styl běhání budete upřednostňovat. Jaké máte možnosti?

  • Silniční běžecké boty
  • Trail běžecké boty
  • Cross běžecké boty

Hlavně pohodlně

Dobře padnoucí běžecké boty byste měli mít obepnuté kolem nohy, ne však příliš těsně. Odborníci naznačují, že byste měli být schopní vyzout při větší námaze zavázanou botu. Je to proto, že vám při běhání noha trochu oteče a mohla by vás začít tlačit.

Pata: Vyberte si botu, která umožňuje lehký pohyb paty, aniž by vám bota prokluzovala. Nechcete mít po prvním běhu paty celé dodřené!

Nárt: Vyhněte se botám, které vyvíjejí tlak na vaše kosti. Vaše prsty potřebují mít dostatek prostoru, aby se mohli přirozeně rozepnout do požadované šířky. Boty vám sedí ve všem, kromě nártu? Zkuste jiný způsob šněrování. Často to pomůže.

Velikost: Při výběru velikosti pamatujte, že nohy máte ráno menší večer největší. Nechte si proto v botě zhruba centimetr místa navíc

Šířka: Bota nesmí být příliš široká, aby vám nepadala, ale neměla by být ani příliš těsná a utažená. Jestli zvolíte příliš úzkou, budete mít odřené malíčky. Takže opatrně!

Flexibilita: Pěkně padnoucí bota se bude ohýbat společně s vaší nohou. Ujistěte se, že tomu tak opravdu je, nebo neuběhnete ani kilometr a noha bude bolestivě zápasit s nepřizpůsobivostí boty.

Zaměřeno na došlap

Každý běžec je jedinečný a všichni máme své vlastní malé libůstky! Zkontrolujte, jestli vaše současné běžecké boty nejsou příliš opotřebované. Vidíte trochu sešlápnutý okraj vnitřní strany boty? Pak jste majitelem pronačního došlapu a budete potřebovat speciální pronační běžecké boty. Opotřebovávají se vám z vnější strany? Pak potřebujete klasický došlap.

Ověřte svá rozhodnutí

Pokud narazíte v obchodě se sportovní obuví na opravdového odborníka, pak jste šťastlivci. Určitě vám poradí a společně zvolíte tu nejlepší variantu. Boty nejdříve testujte na běžeckém pásu. U toho se nahrajte a ukažte to odborníkovi. Díky tomu vám poskytne přesné informace a rady ohledně toho, jaké boty si máte zvolit.

V obchodě si zkoušejte obě boty a zkuste si v nich zaklusat. Není dobré je vyzkoušet vsedě a zůstat u procházky po prodejně.

Co NEdělat

  • Zapomeňte na estetickou stránku věci. Pokud si říkáte, že oželíte nějaký ten otlačený plec kvůli botám, které na vaší noze vypadají přímo božsky a navíc ladí s bundou, věřte, že děláte chybu.
  • Nenakupujte boty dopoledne. Vaše noha je menší a riskovali byste, že až si půjdete druhý den večer zaběhat, budete si myslet, že vám někdo vyměnil boty.
  • Nehledejte v obuvi boty podle vaší klasické velikosti. I když mýte všechny boty velikosti 38, u běžeckých bot se může velikost lišit značku od značky. Proto si jich vyzkoušejte co nejvíc.
  • Obecně platí, že byste s jedním párem bot neměli naběhat více než 1 000 kilometrů. To znamená, že pokud budete běhat 3-4 týdně, musíte boty vyměnit už po třech letech.